Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Hoe gebruik je een fluweelmat / persmat

Persmat of fluweelmat

Maak je weleens een kledingstuk van fluweel of een stof met vleug of pool? Dan is een fluweelmat of persmat iets voor jou!

Zelf gebruik ik de mat voor fluweel, ribfluweel en mantelstof. Nu hoor ik je denken, mantelstof heeft geen vleug! Dat klopt maar mantelstof heeft wél volume. Daarom werkt de mat hiermee ook perfect.

Met mantelstof bedoel ik een wat dikkere wollen stof soms met wat polyester erin om een warme wintermantel mee te maken.

Nu ben ik fan van lange wintermantels want op de fiets zijn die zo lekker warm, mijn laatste creatie is gemaakt met 2 verschillende stoffen en beide heb ik goed kunnen persen met de fluweelmat en de zoomstrook.

Mantel van 2 soorten stof geperst met de fluweelmat of persmat
Mantel van 2 soorten stof geperst met de fluweelmat of persmat

Het werkt want zoals je ziet zijn de naden niet doorgeperst aan de voorkant dus: pers je fluweel en andere poolstoffen op deze persmat. Ook vlieseline opstrijken wordt een makkie, doordat de pool in de mat zakt pers je hem niet plat.

Stel even je werkt met fluweel. De achterkant van de fluweel is een geweven, platbinding en de voorkant heeft de hoge aaibaarheidsfactor. Leg je het fluweel met de voorkant op de mat dan zakt de pool naar beneden, de achterkant van het fluweel rust als het ware op de opstaande haartjes van de mat en als je daar je strijkbout op zet dan pers je dus alleen op de achterkant van de stof... 

Heb een tekening gemaakt zodat je kunt zien wat ik bedoel, onderaan zie je de mat met de "haren" naar boven, daarop ligt het fluweel met de "haren" naar beneden, dan de vlieseline (natuurlijk met de plakkant naar beneden 😉)

En als laatste staat daar de strijkbout op. Eventueel kun je ook nog een persdoek ertussen doen als je bang bent dat je vlieseline aan de strijkbout gaat plakken omdat de bout te warm staat. 

Dat gebeurt mij nog weleens, vandaar dat ik graag een persdoek gebruik... 😳

Strijken op fluweel en poolstoffen
Vlieseline strijken op fluweel en poolstoffen


Hoe ga je te werk:

  • leg de mat op de strijkplank met de gladde kant naar onderen
  • leg je stof met de poolzijde naar beneden op de mat (de pool zakt dan in de mat)
  • leg je vlieseline erop en strijk vast
Wil je persen:
  • leg de mat op de strijkplank met de gladde kant naar onderen
  • leg je stof met de poolzijde naar beneden op de mat (de pool zakt dan in de mat)
  • leg je zoomstrook of tweede mat erop met de gladde kant naar boven en je kunt persen.

Dat werkt het gemakkelijkste met een stoom- of persbout.
Je kunt ook je mat dubbelvouwen en de stof ertussen leggen. Pers je een kraag die je dus helemaal klaar hebt dan heeft die aan beide zijden pool. Vandaar dat je dan twee matten (of eentje dubbel) of een mat en zoomstrook gebruikt.

Ik hoop dat het gebruik van de persmat of fluweelmat met mijn uitleg een eitje is!

Groeten van Annette van Beauty VoF

 


Read it:             Beauty's Blog
Share it:            Facebook
Pin it:                Pinterest
Show it:            Instagram
Shop it:             Beautyvof.nl
 

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna