Doorgaan naar hoofdcontent

Geborduurde muismat

Borduurprogramma problemen... Mijn borduurprogramma deed raar, hij wilde helemáál niet meewerken. Uiteindelijk heb ik hem van de computer gegooid en ben op zoek gegaan naar een ander programma. Nu kun je daar je geld goed aan kwijt maar ik heb wel gratis programma gevonden! Misschien kennen jullie het tekenprogramma Inkscape wel? Nou daarbij kun je een extension downloaden die Inkstitch heet. Het werkt wel even anders dan mijn digitizer programma van Janome maar het doet wat het moet doen en dan voor niks, niet gek dacht ik... 😎   Als je een nieuw programma hebt moet je er eerst mee leren werken, om dat een beetje onder de knie te krijgen heb ik besloten een muismat te maken. Natuurlijk had ik er wel eentje alleen was die wat viezig geworden dus tijd voor een nieuwe! Ik heb een art deco dame uitgezocht en die met Inkscape en Inkstitch gemaakt en toen uitgeborduurd op kragenvilt.   Het borduursel op het scherm Ik heb een paar kleine dingetjes gewijzigd, het origineel had nog een klein

Solufix, wat is dat?


 Hallo lezers,

Wat is Solufix?


Solufix is een zelfklevende in water oplosbare vlies. 
 
Er is ook Soluvlies en dat is eveneens oplosbaar in water, maar heeft GEEN zelfklevende laag.

Waar gebruik je het voor?

Het is ontwikkeld voor machinaal borduren en is hier heel geschikt voor. Lees hier meer over in het blog Hoe gebruik je borduurvlieseline voor machinaal borduren?  Dat wil niet zeggen dat je er geen andere leuke dingen mee kunt doen. Het Solufix en Soluvlies is geweldig om creatief bezig te zijn. In het blog Getest: Polycore Cotton, het nieuwe garen van Amann en Crushen met soluvlies lichten wij het gebruik van Soluvlies toe.
 

Lichtjes met Solufix

Dit vind ik zelf een heel leuk idee. Ook heerlijk om te doen moet ik zeggen. Je begint met een reep Solufix die ruim past om het glas dat je gaat gebruiken.  Dit is mijn reep, je ziet op de foto dat het afdek papier er nog op zit. Dit halen we eraf en leggen de Solufix met de klevende kant naar boven op de (strijk)tafel.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Neem nu twee verschillende repen stof of lint en plak ze in de lengte op de reep Solufix. Gebruik een siersteek om de twee repen aan elkaar te naaien.


 
 
 
Ik vond deze steek op de machine en bedacht daarbij het multi-color borduurgaren.  Dan nemen wij een randje met bloemetjes of bladeren of iets totaal anders. Realiseer je wel dat het motief voldoende kruispunten moet hebben in het motief. Ik bedoel daarmee dat de lijnen elkaar vaak kruisen, zodat na het wegspoelen van het vlies het werk niet uit elkaar valt. 

Je kan ook zelf eerst in een bijpassende neutrale kleur garen en soort raster stikken om het motief bij elkaar te houden. Om een motief te vinden ga ik meestal het internet op. Ik zoek afbeeldingen op Google of juist Pinterest, dat is ook een goed medium voor dit soort inspiratie.
 
 
 
Ik heb gekozen voor deze en hem op papier getekend aan de hand van wat er op mijn beeldscherm stond. Ben je niet zo handig met een potlood, geeft niet, dan print je het toch gewoon uit! Soms moet je de afbeelding eerst opslaan (of gebruik printscreen)
Let bij het printen wel of hoe groot je het afdrukt, dat kan je aanpassen in het afdrukscherm.

Zoals je kan zien is dit patroon oneindig. Je kan ook een patroon nemen dat korter is dan de lengte van de reep Solufix.

De volgende stap

Neem het patroon over op een reep Soluvlies die net zo lang is als de reep Solufix. Leg die over de Solufix zodat het motief ongeveer half over de bovenste reep stof uitsteekt. Het plakt vast op de Solufix

Nu begint het stikken over het patroon met niet te dik garen, ik heb gekozen voor een neutrale tint. Dit stiksel zie je later niet meer, hier stik je nogmaals overheen.Na het onderstiksel komt nu de borduursteek. Het is een zigzag steek die een korte steeklengte heeft, ook wel de knoopsgatsteek genoemd.
Hiervoor heb ik een bijpassende groene kleur genomen en in een gouden tint de nerf uitgelicht.


Nu eerst alle eindjes afknippen.


 
 
 
 
 
 
 
Dan in een bak met water leggen en wachten tot al het vlies is opgelost. Je kan beter te lang wachten dan niet lang genoeg, als het opgedroogd is en het werk nog plakkerig dan ben je te snel geweest.
 
Maak nu van de reep een cirkel die om je glas heen past door de einden op elkaar te stikken. Schuif om je glas heen en steek een lichtje aan om het resultaat te bewonderen.

 
 

 
 
 
 Ziet er gezellig uit toch?

Binnenkort volgen en nog meer ideeën met Solufix!

Tot snel...
Groetjes van Corry

 
 

Read it:             Beauty's Blog
Share it:            Facebook
Pin it:                Pinterest
Show it:             Instagram
Shop it:             Beautyvof.nl

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Naaien met Seraflex fantastisch elastisch naaigaren Natuurlijk móest ik het nieuwe garen seraflex uitproberen! Had er zoveel goede dingen over gelezen en ben nieuwsgierig of de rekbaarheid inderdaad tot 65% is bij een rechte naad. Je kunt seraflex wassen tot 60 graden en strijken op katoen (of drie puntjes). Kan zelfs in de droogtrommel. Geschikt voor alle rekbare stretchstoffen zoals tricot en lycra. Ik zou zeggen: Hét garen voor je zomer garderobe ! Spoelen en inrijgen van de machine Er staat bij de seraflex op de kleurkaart dat je het niet te strak moet opspoelen omdat je anders de rek al uit het garen haalt bij het spoelen. En uitgerekt garen geeft geen extra rek meer als je de naad genaaid hebt... Dus ik ben achter de naaimachine gaan zitten en heb hem ingespannen om te spoelen. Om de spoel losjes op te spoelen heb ik de draad langs een andere route geleid in plaats van helemaal door de normale route om minder spanning te krij

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna