Doorgaan naar hoofdcontent

Geborduurde muismat

Borduurprogramma problemen... Mijn borduurprogramma deed raar, hij wilde helemáál niet meewerken. Uiteindelijk heb ik hem van de computer gegooid en ben op zoek gegaan naar een ander programma. Nu kun je daar je geld goed aan kwijt maar ik heb wel gratis programma gevonden! Misschien kennen jullie het tekenprogramma Inkscape wel? Nou daarbij kun je een extension downloaden die Inkstitch heet. Het werkt wel even anders dan mijn digitizer programma van Janome maar het doet wat het moet doen en dan voor niks, niet gek dacht ik... 😎   Als je een nieuw programma hebt moet je er eerst mee leren werken, om dat een beetje onder de knie te krijgen heb ik besloten een muismat te maken. Natuurlijk had ik er wel eentje alleen was die wat viezig geworden dus tijd voor een nieuwe! Ik heb een art deco dame uitgezocht en die met Inkscape en Inkstitch gemaakt en toen uitgeborduurd op kragenvilt.   Het borduursel op het scherm Ik heb een paar kleine dingetjes gewijzigd, het origineel had nog een klein

Hoe gebruik je borduurvlieseline voor machinaal borduren?

Laatst was ik aan het borduren, had het idee opgevat om gestikte bloemen als rand onderaan op mijn jasje te doen. Zie de foto.


Borduursel gestikte bloemen
Borduursel gestikte bloemen

Dus ik aan de gang, borduursel op de computer maken, op de stick en hup in de machine.

Ik zette de borduurmachine aan en bedacht me dat ik weleens iets kon schrijven over machinaal borduren. Er zijn zoveel mogelijkheden, daar moet ik toch meer duidelijkheid in kunnen scheppen. Dus hier komt ie:

 Verschillende borduurvlieselines

Als je machinaal gaat borduren dan zijn er de wereld aan borduurvlieselines te koop. Zo veel, je ziet door de bomen het bos niet meer.

Onze soorten zijn van vlieseline en hebben namen als: Stik en trek, Vliesofilm, soluvlies enz.

Andere merken hebben hun eigen benamingen, veelal zie je de engelse termen zoals tear away, rinse away enz.

Wat is nou wat?

De meest simpele borduurvlieseline is de stik en trek. Dit is een wegscheurbaar vlies wat je in de ring spant met de stof.

Van scheurvlies zijn er dan ook soorten die plakken of zelfklevend zijn. De andere tak van borduurvlieselines zijn de in water oplosbare soorten.

Later zet ik ze allemaal voor je op een rij.

Jas met borduursels op de rever
Jas met borduursels op de rever

 

Welke soort je kiest is vooral afhankelijk van je stof en je gewenste eindresultaat.

Een rekbare stof heeft andere versteviging nodig dan een niet rekbare en hoe dunner de stof hoe meer versteviging je hem geeft om er mooi op te borduren. En net zo als met de keuze van vlieseline in je model is ook de keuze van borduurvlieseline geen exacte wetenschap.

Maar hoe kies je dan?

Ten eerste heeft je persoonlijke voorkeur voor borduurvlieseline een grote stem. Mijn persoonlijke voorkeur is de solufix. Ik kan dit gemakkelijk uitspoelen dus blijft er geen versteviging achter in mijn stof.

Voor creatieve ideeën met Solufix: Solufix, wat is dat?

Heeft er ook mee te maken dat ik meestal borduur op kledingstukken die aangesloten zitten of juist soepel vallen, ik wil dan de soepelheid behouden en dus kies ik voor de solufix.

Dan is het ook: wat heb je in huis. Je gaat niet voor elk borduursel een andere soort kopen.

Wil je wat borduurvlieseline aanschaffen denk dan aan wat je voornamelijk borduurt en kies dan een soort of een paar soorten die daarbij passen.

Detail van het borduursel
Detail van het borduursel

 

De verschillende soorten van vlieseline zijn:

Wegscheurbare soorten

Stik en trek – niet plakbaar – de standaard soort borduurvlieseline

Stik en trek soft – niet plakbaar – de ietsje lichtere versie van stik en trek

Vliesofilm – zelfklevende stik en trek – net een sticker, pel het papier eraf en plak het erop

Borduurfix – iets dunner dan stik en trek en opstrijkbaar – de lijm hecht goed maar kan ook weer losgetrokken worden

Scheurvlies gebruik je meestal achterop het borduursel en je spant het in de ring met je stof. Kan ook aan de voorkant maar meestal blijven er kleine restjes achter na het wegscheuren

Plakspray

Er is plakspray voor borduren, heel gemakkelijk spul, je spuit de achterkant in en plakt het erop. Je kunt dus gewoon stik en trek kopen en met de plakspray kun je hem dan plakkend maken. De stik en trek is dan multi-inzetbaar!

Uitwasbare soorten

Soluvlies – soepel en in water oplosbaar – niet plakbaar

Solufix – is zoals soluvlies maar dan zelfklevend, ook bij deze trek je het papier eraf en plak je het op de stof

Deze in water oplosbare soorten kun je zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de stof gebruiken, of allebei. Je kunt het vlies uitspoelen onder de kraan of het even in de wasmachine uitwassen

Ik heb ooit een jas gemaakt met geborduurde pauwenveren op elk pand aan de onderkant. Mijn toenmalige borduurmachine had een te kleine ring om het hele motief in 1 keer te maken, ik moest dus een paar keer opnieuw inspannen om het hele borduursel erop te krijgen. Daar heb ik ook solufix voor gebruikt. Heb daar de lijnen opgetekend zodat ik elke keer het borduursel op de goede plek kon krijgen.

De jas van van een mantelstof in wol met polyester en ging ik natuurlijk niet wassen in de wasmachine. Heb met de plantenspuit de randen van het borduursel natgemaakt en kon toen het meeste van de solufix er gewoon af trekken. De restjes wrijf je dan weg met een nat doekje.

Zelf gooi ik het geborduurde meestal in de wasmand en dan gaat het mee met de rest van de was...

Driehoek op rokzoom
Driehoek op rokzoom

 

Rekbare of niet rekbare stof

Heb je een rekbare stof dan gaat die vaak trekken in de borduurmachine. De oplossing hiervoor is een plakbare borduurvlieseline gebruiken. Je plakt de stof erop en dan verschuift het niet meer.

Je kunt natuurlijk ook het pand wat je borduurt onrekbaar maken door het met vlieseline te beplakken voordat je borduurt.

De meeste borduursels zullen niet rekbaar zijn dus ook op een rekbare stof rekt geborduurde deel niet mee, waarom dan niet een laagje vlieseline erop...?

Je eerste soort borduurvlies

Koop je voor het eerst borduurvlies kies dan de standaard stik en trek. Eventueel kun je meteen een bus plakspray kopen, vooral als je met rekbare materialen gaat werken.

Als je dan verder bent kun je de andere soorten uitproberen en kijken wat je voorkeuren zijn.

In onze shop hebben wij een aparte pagina voor producten die gebruikt worden voor machinaal borduren

Verdere borduurtips

Doe een test – test je borduursel en je kleurstelling voordat je op het kledingstuk borduurt

Dan kun je meteen checken of je borduurvlies het goed doet!

Borduren op een groot stuk stof – speld de stof die buiten de ring valt vast aan je borduurmal, zie hieronder. Het is de bedoeling dat die overige stof niet op de borduurring vallen kan. Vooral rechts van de ring want daar zit de borduurmachine. Ik rol het meestal op en speld het vast.

Denk er ook aan dat als je veel stof rechts van de ring hebt en weinig aan de linkerkant dat je het borduursel gedraaid worden kan in de machine...

Onderhoud – vervang tijdig je naald, dit komt het resultaat ten goede!

Verwijder plakspray resten en houdt de machine schoon van stof, ook bij een borduurmachine moet je af en toe het spoelhuis schoonmaken.

Borduurmallen:

Ik vind het zelf onprettig om elke keer die ring in te spannen en de schroef weer goed aan te draaien. Voornamelijk omdat het dan toch net weer verschuift. Mijn oplossing: borduurmallen. Ik heb van een katoenen stof een vierkant gemaakt zo groot dat het borduursel in het gat past, dat zit in mijn ring en ik speld op die mal elke keer mijn stof...

Voordeel hiervan is ook dat er geen borduurring afdruk in de stof komt. 

Borduurring met borduurmal erin
Borduurring met borduurmal erin   

 

Heb je naar aanleiding van dit verhaal toch nog vragen, neem dan contact met ons op, zie de contact pagina (link bovenaan deze pagina)

Wil je op de hoogte blijven over nieuwe blogartikelen en handige producten bij Beauty VoF? Abbonneer je dan op de nieuwsbrief via beautyvof.nl

Of vul je emailadres in in het vakje rechts in het menu en krijg mail als er nieuwe blog artikelen zijn.Read it:             Beauty's Blog
Share it:            Facebook
Pin it:                Pinterest
Show it:             Instagram
Shop it:             Beautyvof.nlReacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Naaien met Seraflex fantastisch elastisch naaigaren Natuurlijk móest ik het nieuwe garen seraflex uitproberen! Had er zoveel goede dingen over gelezen en ben nieuwsgierig of de rekbaarheid inderdaad tot 65% is bij een rechte naad. Je kunt seraflex wassen tot 60 graden en strijken op katoen (of drie puntjes). Kan zelfs in de droogtrommel. Geschikt voor alle rekbare stretchstoffen zoals tricot en lycra. Ik zou zeggen: Hét garen voor je zomer garderobe ! Spoelen en inrijgen van de machine Er staat bij de seraflex op de kleurkaart dat je het niet te strak moet opspoelen omdat je anders de rek al uit het garen haalt bij het spoelen. En uitgerekt garen geeft geen extra rek meer als je de naad genaaid hebt... Dus ik ben achter de naaimachine gaan zitten en heb hem ingespannen om te spoelen. Om de spoel losjes op te spoelen heb ik de draad langs een andere route geleid in plaats van helemaal door de normale route om minder spanning te krij

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna