Doorgaan naar hoofdcontent

Geborduurde muismat

Borduurprogramma problemen... Mijn borduurprogramma deed raar, hij wilde helemáál niet meewerken. Uiteindelijk heb ik hem van de computer gegooid en ben op zoek gegaan naar een ander programma. Nu kun je daar je geld goed aan kwijt maar ik heb wel gratis programma gevonden! Misschien kennen jullie het tekenprogramma Inkscape wel? Nou daarbij kun je een extension downloaden die Inkstitch heet. Het werkt wel even anders dan mijn digitizer programma van Janome maar het doet wat het moet doen en dan voor niks, niet gek dacht ik... 😎   Als je een nieuw programma hebt moet je er eerst mee leren werken, om dat een beetje onder de knie te krijgen heb ik besloten een muismat te maken. Natuurlijk had ik er wel eentje alleen was die wat viezig geworden dus tijd voor een nieuwe! Ik heb een art deco dame uitgezocht en die met Inkscape en Inkstitch gemaakt en toen uitgeborduurd op kragenvilt.   Het borduursel op het scherm Ik heb een paar kleine dingetjes gewijzigd, het origineel had nog een klein

Geborduurde muismat

Borduurprogramma problemen...

Mijn borduurprogramma deed raar, hij wilde helemáál niet meewerken. Uiteindelijk heb ik hem van de computer gegooid en ben op zoek gegaan naar een ander programma.

Nu kun je daar je geld goed aan kwijt maar ik heb wel gratis programma gevonden!

Misschien kennen jullie het tekenprogramma Inkscape wel? Nou daarbij kun je een extension downloaden die Inkstitch heet. Het werkt wel even anders dan mijn digitizer programma van Janome maar het doet wat het moet doen en dan voor niks, niet gek dacht ik... 😎

 

Als je een nieuw programma hebt moet je er eerst mee leren werken, om dat een beetje onder de knie te krijgen heb ik besloten een muismat te maken. Natuurlijk had ik er wel eentje alleen was die wat viezig geworden dus tijd voor een nieuwe!

Ik heb een art deco dame uitgezocht en die met Inkscape en Inkstitch gemaakt en toen uitgeborduurd op kragenvilt.

 

Het borduursel op het scherm
Het borduursel op het scherm

Ik heb een paar kleine dingetjes gewijzigd, het origineel had nog een klein pupilletje in het oog maar dat was zo klein, dat wordt niet goed geborduurd. En ik heb een smal streepje van de achtergrond weggelaten. De nagels zijn ook wel klein, maar zonder die is het niet mooi.

Ook gebruik ik de lagen functie van Inkscape. Elke kleur komt op een aparte laag en ik bouw het van achter naar voren op. Eerst de achtergrond, dan de dame erop. En de dame is ook weer in stadia, eerst haar kleding en gezicht en hals, daarna de hand, nagels en lippen, oog en als laatste haar haar.

En als ik alle lagen klaar heb dan gooi ik de laag met het voorbeeld er weer uit.

inkscape
Inkscape logo
 

Gelukkig zijn er veel tutorials op internet te vinden over inkscape en inkstitch want ik had wel even moeite om hem als jef opgeslagen te krijgen. Heb de troubleshoot functie gevonden en daarmee de problemen verholpen, daarna kon hij het wel als jef opslaan. (jef is een uitgang voor de borduurmachines van Janome)

De kleuren op het scherm zijn niet dezelfde kleuren als ik mee geborduurd heb. Ik gebruik altijd polysheen garen van Amann Group Mettler en toevallig gebruikt inkstitch die ook.

Hier een lijstje met de kleuren volgens inkscape:

Zwarte achtergrondstrepen - 20 

Crème achtergrondstrepen - 184

Goudgele achtergrondstrepen - 904

Lichtgele achtergrondstrepen - 851

Kleding - 3323

Gezicht en hand - 184

Oog zwart - 20

Rode lippen en nagels - 1703

Zwart haar - 20

Je ziet nu 2x 184 en op het scherm in inkscape zijn die kleuren echt verschillend, ik heb dus 2 tinten gebruikt.

Deze kleuren heb ik gebruikt:

Antraciete achtergrondstrepen -4174

Crème achtergrondstrepen -640

Goudgele achtergrondstrepen -1141

Lichtgele achtergrondstrepen -704

Kleding -2810

Gezicht en hand -1060

Oog antraciet - 4174

Rozerode lippen en nagels -2500

Donkerbruin haar -1346

Ik had eerst felrood voor haar lippen en nagels alleen was dat bij de andere kleuren die ik had uitgezocht niet mooi, dus heb ik die wat donkerder gemaakt.

En omdat het oog en de nagels en lippen kleine stukken zijn laat ik de machine die twee kleuren langzamer borduren. Op volle snelheid heb je eerder de kans dat hij vastloopt met die kleine stukjes. 

Hier borduurt de machine de achtergrond
Hier borduurt de machine de achtergrond


Hier heeft de machine bijna alles gedaan behalve haar hoofd
Hier heeft de machine bijna alles gedaan behalve haar hoofd  
Borduursel klaar, hij zit nog in de ring gespeld
Borduursel klaar, hij zit nog in de ring gespeld
 

Nu nog een stukje style vil eronder en klaar is de mat...

Mijn "muismat" heb ik om een plankje gevouwen en vastgeniet en daarna dat plankje naast mijn toetsenbord vastgeschroefd. Ik houd ervan als de muismat iets hoger ligt dan het toetsenbord en dat hij vast ligt vind ik ook prettig.

Heb jij voorkeur voor een losse muismat dan kun je er voor kiezen om style vil fix te gebruiken, die strijk je achter je borduursel en dan knip je het bij tot het hetzelfde is. Je kijkt dan wel tegen de zijkant van het style vil aan. Of je maakt er een hoes van met 1 laag style vil erin, dan zie je het niet meer. Even uitproberen wat je het beste werkt voor jou.


De muismat is klaar
De muismat is klaar


Heb je naar aanleiding van dit verhaal toch nog vragen, neem dan contact met ons op, zie de contact pagina (link bovenaan deze pagina)

Wil je op de hoogte blijven over nieuwe blogartikelen en handige producten bij Beauty VoF? Abbonneer je dan op de nieuwsbrief via beautyvof.nl

Of vul je emailadres in in het vakje rechts in het menu en krijg mail als er nieuwe blog artikelen zijn.Read it:             Beauty's Blog
Share it:            Facebook
Pin it:                Pinterest
Show it:             Instagram
Shop it:             Beautyvof.nlReacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Naaien met Seraflex fantastisch elastisch naaigaren Natuurlijk móest ik het nieuwe garen seraflex uitproberen! Had er zoveel goede dingen over gelezen en ben nieuwsgierig of de rekbaarheid inderdaad tot 65% is bij een rechte naad. Je kunt seraflex wassen tot 60 graden en strijken op katoen (of drie puntjes). Kan zelfs in de droogtrommel. Geschikt voor alle rekbare stretchstoffen zoals tricot en lycra. Ik zou zeggen: Hét garen voor je zomer garderobe ! Spoelen en inrijgen van de machine Er staat bij de seraflex op de kleurkaart dat je het niet te strak moet opspoelen omdat je anders de rek al uit het garen haalt bij het spoelen. En uitgerekt garen geeft geen extra rek meer als je de naad genaaid hebt... Dus ik ben achter de naaimachine gaan zitten en heb hem ingespannen om te spoelen. Om de spoel losjes op te spoelen heb ik de draad langs een andere route geleid in plaats van helemaal door de normale route om minder spanning te krij

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna