 |
Welke vlieseline gebruik je in een tas?
|
Als je kleding maakt heb je al zoveel keuze in vlieseline en tussenvoering, maak je een tas dan krijg je er nog een hoop soorten bij.
Voor een tas gebruik je over het algemeen dikkere soorten vlieseline als voor kleding. Toch zijn de vlieselines voor kleding ook prima te gebruiken in een tas.
De rekbare vlieselines vallen buiten de boot want een tas is niet rekbaar, lijkt me nogal onpraktisch een rekbare tas. Zie je het voor je? 😏
Wat dan wel?
We zullen ze eens even op een rijtje zetten van dik naar dun:
- S133
- Decofil
- Style vil naaibaar
- Style vil plakbaar
- Decofil light
- Plakbaar paardenhaardoek
- Plakbaar bruidslaminaat
- C900
- H250
En dan de dikkere kledingvlieselines en tussenvoeringen die ook gebruikt kunnen worden:
- Plakdoek stevig beige
- Plakdoek viscose soepel
- G405
- H410
Volumevlies kun je ook voor tassen gebruiken:
Al deze soorten zijn opstrijkbaar, je kunt natuurlijk een naaibare tussenvoering gebruiken maar zeg nou eens eerlijk, wanneer heb je voor het laatst vlieseline ingenaaid?
Nu per stuk en waar ik ze voor gebruiken zou:
 |
de bodem van deze tas kan prima van S133
|
Een stevige plakbare vlieseline die vooral voor bodems gebruikt wordt. Hij is namelijk behoorlijk stijf en erdoorheen naaien kan wel maar vind ik niet zo prettig. Voor de hele tas is hij te stijf want dan kun je hem niet meer omdraaien.
Gebruik deze voor een tasbodem
Zijn rubberachtig aanvoelende plakbare vlieselines die ook wat dikker zijn, de decofil is een millimeter dik.
De light is half zo dik, een halve millimeter dus. Beide soorten zijn stevig maar niet zo stijf dat je je tas niet meer omdraaien kunt.
Bij een kleine tas of hoesje voor een telefoon bijvoorbeeld wil je de decofil nog weleens loslaten van de stof tijdens het omdraaien. Geen nood, strijkbout erop en hij zit weer vast...
Geschikt voor allerlei tassen, de decovil light niet in te grote tassen en de decovil niet in te kleine tassen want keren wordt dan lastiger. Ipad hoezen of telefoonhoesjes kan wel, bij telefoonhoesjes gebruik ik aan de voorkant decofil en de achterkant de light versie, dat keert makkelijker
Lijkt sterk op schuimrubber met een afdeklaag aan de boven en de onderkant. De plakbare versie heeft aan één van deze zijden een laag lijm. Style vil is prachtig spul, stevig en toch soepel, je kunt de tas redelijk makkelijk keren, en het enige nadeel dat ik zie is dat je naden dik worden dus die moet je dan bijknippen zodat je de naadtoeslag alleen in de stof hebt en niet in de style vil.
Wil je de stylevil aan beide zijden met stof beplakken dan plak je eerst de kant waar de lijm al op zit en dan aan de andere kant gebruik je vliesofix.
Allerlei tassen kun je hiermee doen, niet te klein, een etui bijvoorbeeld zal hem niet worden, een clutch ook niet maar een wat grotere damestas of eentje voor naar het strand gaat prima
Het paardehaardoek heeft een hele andere greep dan de gewone vlieselinesoorten en ook de tasvlieseline is er niet mee vergelijkbaar.
Als je weleens paardehaar in je hand hebt gehad begrijp je ongetwijfeld wat ik bedoel...
De veerkracht van paardehaar is ongeevenaard en deze soort kun je opstrijken. Dit is de enige paardehaar die je kunt opstrijken, de andere soorten haardoek is allemaal innaaien. Meestal worden die in colberts en blazers gepikeerd maar dat is een onderwerp voor een ander blogartikel.
Plakbaar paardehaar wordt mooi stevig, denk dat als je die naast de stylevil fix legt dat het bijna net zo stevig voelt alleen staat het niet zo als stylevil. Niet dat de tas in elkaar zakt maar het is gewoon moeilijk uit te leggen.
Ik zou zeggen, bestel een staal en kijk eens wat het doet...
 |
Of maak je liever een rugtas?
|
Deze zou ik alleen gebruiken in wat allerlei tassen maar niet te groot, denk aan een damestas, clutch, schoudertas enz. Voor de boordschappentas en weekendtas zou ik deze soort links laten liggen.Dus een tas met duidelijke vorm die in die vorm moet blijven .
Bruidslaminaat wordt normaal gesproken in bruidstops en cocktailjurken gebruikt. Het is ook geschikt voor stropdassen ėn tassen! Het is niet erg dik, wordt stevig genoeg om je stof te laten staan en is gemaakt van viscose. Echt heerlijk spul om te gebruiken.
Net zoals bij het paardehaar zou ik deze gebruiken voor een gevormde tas.
Deze soort is gemaakt voor ceintuurs en voor een tailleband op vorm. Net iets soepeler dan de plakbare bruidslaminaat en zit dicht bij decovil light in de buurt. Waar decovil light wat rubberig aanvoelt is de C900 een getrokken / gesponnen vlies. Het heeft wel wat weg van dik papier met een lijmlaag zodat je hem kunt opstrijken.
Dit is een allrouder al zou ik deze niet doen in een hele grote shopper of zo want die verstevig je niet erg veel, die zakt toch in en frommel je gemakkelijk in een fietstas of zo.
Dit is de eerste vlieseline die ooit op de markt is gebracht, tegenwoordig zouden we die niet meer gebruiken in kleding, het is een echte hobby vlieseline geworden. Mandjes maken, tassen en home deco artikelen. Lijkt sterk op de C900 maar dan dunner
In kleine tot middelgrote tassen, ook etui's en mandjes doen het prima met deze soort.
Een beige plakdoek kan meestal niet in witte, offwhite of crėme stof worden gebruikt want de kleur kan erdoorheen schijnen. Maar maak je een tas dan plak je alle stukken en kun je er misschien wel mee weg komen. Je gebruikt ook geen hele dunne stof voor tassen toch?
De plakdoek stevig beige is niet platbinding maar keperbinding, zoals denim stof. Een keperbinding is van nature steviger dan een platbinding dus ook deze plakdoek is steviger dan de plakdoek viscose soepel, dat is namelijk wel een platbinding tussenvoering. En daarbij komt dat deze soort gemaakt is van katoen en viscose en iedereen die weleens goed aan stoffen heeft gevoeld weet dat katoen van zichzelf een bepaalde stijfheid heeft en viscose soepeler is. Deze combinatie geeft een mooi resultaat.
Wat doe ik met deze soort? Ik zou deze alleen nemen als ik een stof heb die met andere soorten niet wil meewerken. Moeilijk uit te leggen in tekst, je test je soort vlieseline en je denkt, dit is het niet, ik moet iets specifieks hebben wat geen andere soort kan, dan is het vaak deze.
 |
Ook een weekendtas kun je zelf maken
|
Plakdoek viscose soepel Viscose plakdoek met een beetje polyester erin. Dit is niet het eerste blogartikel waar deze soort in voorkomt, het is mijn favoriete plakdoek en zo heet ook het artikel over deze soort.
Hij geeft vele verschillende stoffen een mooie extra stevigheid zonder stijf te worden, geschikt voor bijna alles wat ik naai, handig toch?
In kleine tot middelgrote tassen, weer niet in hele grote dan is het wat te slap, neem dan een stevigere soort als decovil of stylevil
G405 is een dikkere vlieseline, hij is trouwens wel iets dunner door de jaren heen. Vlieseline is heel goed in het aanpassen van hun producten aan de huidige mode en stoffen.
Ik schrijf wel dikkere vlieseline, maar dat is vanuit het kleding oogpunt, hij is zeker niet zo dik als een C900.
Ik zou hem voornamelijk gebruiken in niet te grote tassen of etui's bijvoorbeeld.
De vlieseline met verstevigingsdraad in de lengte. Deze dunnere vlieseline (weer uit kleding oogpunt) kun je vergelijken met een H200 qua dikte en de verstevigingdraad maakt het verschil, die houdt het pand of stuk van de tas op hetzelfde formaat, hij zakt dus niet meer uit.
Ik zeg, dit is geweldig spul voor een soepel handvat van een schoudertas.
Aangezien H410 er ook in band is, bestel hem dan op 2, 3 of 4cm breed, dat scheelt een heleboel knippen of snijden. |
Simpele tas maken?
|
Volumevlies wat je op stof plakt, dunne soort vlies. Bij volumevlies of fiberfill denk ik al snel aan 1cm dik, dat zijn deze 3 volumevliezen dus niet, ze zijn dunner.
Omdat het iets volume geeft krijg je een steviger resultaat dan met een dunne vlieseline als H180.
Geschikt voor kleinere tassen, ook etui's en andere hoesjes
Deze is iets dunner dan de H640. Ik moet heel eerlijk zeggen dat als ik ze opgestreken heb voel ik weinig verschil tussen de H630 en de H640.
Ook geschikt voor kleinere tassen, etui's etc.
HH650 is dan weer dubbelzijdig, dus je plakt deze soort tussen twee lagen stof. Kan handig zijn als je een tas maakt die je helemaal afwerkt met biaisband. De naden zie je dan niet meer.
Bij deze soort zie ik meer een luiertas voor me of iets wat erop lijkt natuurlijk...
Meerdere soorten in 1 model
Zoals in andere blogs en pagina's over vlieseline zet ik ook hier weer bij dat je het niet bij 1 soort hoeft te houden en als je soort aan de dunne kant is aarzel dan niet om er een extra laagje op te plakken.
 |
Of maak dit keer een creatieve tas als deze!
|
Welke ga je bestellen?
Als je je model en de stof hebt gekozen dan ga je kijken welke soort vlieseline je gaat gebruiken. Vind je kiezen nog steeds moeilijk? Bestel dan eerst een paar stalen, je kunt ze dan uittesten op je stof en dan een geinformeerde keuze maken!
Alle stalen vind je hier in onze shop: Staal / monster / proefstukje
Wil je graag even met iemand overleggen? Bel, app of mail annette op 06-30746623 of annettebeautyvof@gmail.com
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!
Groeten van Het Beauty-Team:
Annette, Corry en Henny