Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Jas innemen, hoe moet dat?


 Hallo lezers,

De jongste dochter van mijn man kwam bij mij met de vraag of ik voor haar een jas die ze gekocht had iets smaller kon maken.  Wij hebben samen gekeken wat er aan gebeuren moest. De mouwen wat korter en de panden iets smaller.

Ik ga jullie laten zien hoe ik dat gedaan heb. Het is zaak om niet direct alles los te gaan halen, want dan weet je niet meer precies hoe het heeft gezeten. Ik ben begonnen met de mouwen, dat is het eenvoudigst en zo kan ik direct zien of de stof een beetje mee wil werken. Gelukkig is de jas 60% wol gemaakt dus dat werkt prima. 

Het maakt niet uit wat voor rode jas je hebt, alle jassen kunnen smaller gemaakt worden!

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het mooie van wol is dat er geen "oude" lijnen zichtbaar blijven, en als die er wel zijn is een stoombout een prachtige uitvinding. Even de stoom erover en de lijn is verdwenen! Bij het langer maken van mouwen kan dat wel een puntje zijn, soms is de originele rand ietwat versleten. Dat kan je oplossen door de mouw door te stikken op de plaats van de oude rand.

Mouwen inkorten

Ik begin met het los tornen van de stiksels van de mouw en van de mouw epaulet. Ik maak de opening wat groter bij het epaulet, want die moet hoger komen zodat hij weer net zover van de onderkant van de mouw komt als hij zat.Dan pers ik de oude zoom eruit, plaats een extra verstevigingsbandje erboven en stik de epaulet hoger in de naad vast. Nu leg ik de nieuwe zoom erin, vastzetten met de hand, persen en dan de voering weer terug op zijn plaats. Als laatste verzet ik de knoop van de mouw epaulet. Dat was één mouw, nu de andere op dezelfde manier...

Bij het zomen met de hand naai je achteruit, bij het vastzetten van de voering ga je vooruit

Innemen van de zijnaad 

Op de foto zie je twee spelden langs de zijnaad, dat is de plaats waar ik eigenlijk moest stikken. Ik heb de jas iets ruimer gelaten want anders werd de naad te schuin. Vanaf het armsgat (dat niet smaller moest) kan ik niet meer ruimte eruit halen zonder dat de vorm van de jas raar wordt. Je ziet onder het armsgat wat plooien zitten, dat komt door de originele naad die er nog in zit en dat gaat trekken. Als de oude naad verwijderd is en de persbout zijn werk heeft gedaan is de jas weer goed.

 

Tornen

Het principe van de mouw inkorten lijkt heel erg op het innemen van de zijnaad. Allereerst begint het losmaken van de voering. De voering torn ik zover los dat ik voldoende ruimte heb om de stof onder de naaimachine te krijgen. 

Dan meet ik uit hoeveel ik in ga nemen en speld en rijg dat. Dan stik ik langs de rijglijn. Vervolgens kijk ik aan de buitenkant van de jas of het goed gestikt is want de stof wil weleens stiekem dubbel gaan en dat heb ik niet altijd direct in de gaten.

Het kan zijn dat de naad nu niet mooi hangt, dat komt omdat de oude stiknaad nog aanwezig is. Nu ga ik eerst de oude stiknaad los tornen en dan check ik of de jas goed hangt. Is deze kant goedgekeurd dan maak ik bij de andere zijnaad dezelfde lijn met spelden en rijgdraad. Ook hier de oude naad eruit en dan even de stoombout erover. Even passen voor de zekerheid en dan de voering weer dicht maken.

Dit was een redelijk eenvoudig proces. De beste raad die ik kan geven is: Kijk eerst zorgvuldig hoe het in elkaar zit en ga dan aan het werk. Maak foto's zodat je het later nogmaals bekijken kan. Als je nog niet zo ervaren bent met naaien, doe dan rustig aan en zet geen tijdsdruk erop.

Heb je na het lezen van dit verhaal vragen? Laat a.u.b. een berichtje achter, we horen graag van je!

Groetjes,

Corry

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna