Doorgaan naar hoofdcontent

Geborduurde muismat

Borduurprogramma problemen... Mijn borduurprogramma deed raar, hij wilde helemáál niet meewerken. Uiteindelijk heb ik hem van de computer gegooid en ben op zoek gegaan naar een ander programma. Nu kun je daar je geld goed aan kwijt maar ik heb wel gratis programma gevonden! Misschien kennen jullie het tekenprogramma Inkscape wel? Nou daarbij kun je een extension downloaden die Inkstitch heet. Het werkt wel even anders dan mijn digitizer programma van Janome maar het doet wat het moet doen en dan voor niks, niet gek dacht ik... 😎   Als je een nieuw programma hebt moet je er eerst mee leren werken, om dat een beetje onder de knie te krijgen heb ik besloten een muismat te maken. Natuurlijk had ik er wel eentje alleen was die wat viezig geworden dus tijd voor een nieuwe! Ik heb een art deco dame uitgezocht en die met Inkscape en Inkstitch gemaakt en toen uitgeborduurd op kragenvilt.   Het borduursel op het scherm Ik heb een paar kleine dingetjes gewijzigd, het origineel had nog een klein

Handtas gemaakt met decofil en lamifix

 Laatst had ik eindelijk mijn nieuwe jas af, je ziet hem hier links op de foto. Gelukkig was hij gedeeltelijk van dezelfde stof dan de vorige lange mantel die ik maakte. De pet, cape en handtas pasten er dus precies weer bij!

De handtas in kwestie is dus gemaakt met decofil en lamifix. Heb quiltkatoen gebruikt als buitenstof en omdat dat niet stevig en waterafstotend is heb ik daar lamifix overheen gestreken. Jammer genoeg is lamifix niet meer in de handel dus daar zal ik nu niet meer over schrijven.

Naast de stof heb ik er een immitatieleer in donkerrood bij gebruikt. Het immitatie leer is stevig genoeg om zonder tussenvoering te gebruiken en in het handvat heb ik kantenband gebruikt.

mijn inspiratie tas van pinterest

De totale ingredientenlijst is als volgt:

 • 2 kleuren quiltkatoen als buitenstof
 • 1 kleur quiltkatoen als binnenstof (lichte kleur want dan kun je je spullen makkelijk zien)
 • donkerrood immitatieleer voor de bodem en achterzak
 • 1 lange rits met 2 trekkers voor de tas zelf
 • 3 kleine ritsen voor de verschillende vakken
 • decovil 
 • lamifix
 • kantenband 4cm breed
 • stukje satijnlint 
 • stukje franje

 Als inspiratie voor de tas ben ik op pinterest aan het zoeken geweest en daar heb ik een leuk idee gevonden, je ziet hem hiernaast.

Heb niet het patroon gebruikt wat er achter zou zitten, het is niet een ingewikkelde dus ik denk, ik teken hem wel even uit.

Afmeting is voor mij heel belangrijk, ik wil niet een te grote tas, die prop ik vol en ik sleep me een hoedje met al dat gewicht. Maar ook niet te klein want alles moet er wel inpassen. Verder heb ik een mand voorop mijn fiets waar ik hem inzet. Dus te groot dan past hij niet.

Kijk je naar het model dan zie je de rits van de bodem over de tas naar de ander kant gaan, driehoekje ertussen om hem niet open te laten vallen, bodem erin en dat is in feite de tas. Dus drie patroondelen: zijkant, bodem en driehoek.

Het maken van de tas:

 1. Zijkanten geknipt uit binnenstof en buitenstof, buitenstof beplakt met decofil en lamifix
 2. bodem geknipt uit immitatieleer
 3. Driehoeken geknipt uit buitenstof
 4. De rits voorzien van 2 schuivers die naar elkaar toe sluiten
 5. Nu twee tassen maken, ik begin bij de binnenkant dan kan ik zien of hij goed wordt qua formaat
 6. de zakken met ritsen zet ik eerst in de zijkant en daarna alle delen aan elkaar
 7. aan de buitenkant heb ik ook een zak gemaakt, die zit er opgestikt en de handvatten komen over de zijkant van de zak, bovenkant afgewerkt met satijnlint
 8. franje op de andere zijkant genaaid
 9. handvatten gemaakt en erop gezet
 10. buitenkant van de tas in elkaar en daar heb ik ook de rits en de driehoeken tussen gezet
 11. binnentas met de hand aan de buitentas genaaid en klaar!

voorkant van de tas met franje
franje later voorzien van blauwe kraaltjes

Tas in open toestand
lichte voering

 

de zak op de tas
de zak, bovenaan afgewerkt met satijnlint


Ik kan helaas hem niet in delen laten zien want de tas was al eerder klaar dan dat ik er een blog artikel over ging schrijven... Zal met mijn volgende tas wat meer foto's maken!

 Tot zover mijn zelfgemaakte tas, ik gebruik hem al een paar jaar met plezier en je ziet niet dat hij gebruikt is, kan er nog jaren mee vooruit.

Maak jij ook een mooie tas? Je weet waar je voor vlieseline terecht kan, bij ons in de shop: Beautyvof.nl

Groeten van Annette Baan-Potiek


Read it:             Beauty's Blog
Share it:            Facebook
Pin it:                Pinterest
Show it:             Instagram
Shop it:             Beautyvof.nl

 

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Naaien met Seraflex fantastisch elastisch naaigaren Natuurlijk móest ik het nieuwe garen seraflex uitproberen! Had er zoveel goede dingen over gelezen en ben nieuwsgierig of de rekbaarheid inderdaad tot 65% is bij een rechte naad. Je kunt seraflex wassen tot 60 graden en strijken op katoen (of drie puntjes). Kan zelfs in de droogtrommel. Geschikt voor alle rekbare stretchstoffen zoals tricot en lycra. Ik zou zeggen: Hét garen voor je zomer garderobe ! Spoelen en inrijgen van de machine Er staat bij de seraflex op de kleurkaart dat je het niet te strak moet opspoelen omdat je anders de rek al uit het garen haalt bij het spoelen. En uitgerekt garen geeft geen extra rek meer als je de naad genaaid hebt... Dus ik ben achter de naaimachine gaan zitten en heb hem ingespannen om te spoelen. Om de spoel losjes op te spoelen heb ik de draad langs een andere route geleid in plaats van helemaal door de normale route om minder spanning te krij

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna