Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Veelzijdig Soluvliesband

 

Veelzijdig Soluvliesband

 

Dit is zo'n mooie uitvinding!

Het band waar ik heb over heb is ons SOLUVLIESBAND. Gebruik het als tijdelijke naaihulp, het is in water oplosbaar.
 

Knoopsgaten made easy

Dat blijft voor veel mensen een moeilijk punt: mooie knoopsgaten maken. Nu kan het wèl!

Met Soluvliesband boven en onder de stof naait de machine veel netter en worden de knoopsgaten beter recht. Vooral in lastige stoffen zoals wol is knoopsgaten maken niet simpel. Ze gaan scheef of worden niet even lang, kan soms echt frustrerend zijn. Ik heb hetzelfde gehad met mijn wollen jas. Daar zitten hele grote knopen op en dus had ik ook grote knoopsgaten nodig. Op een of andere manier wilde de machine niet even grote knoopsgaten maken. Jullie mogen best weten dat ik wel even gevloekt heb tijdens deze klus.

 

Ik had er last van dat de naaimachine de stof op sommige plekken meer uitrekte dan op andere plekken. Dat kwam door de deelnaden en zakken e.d. die in het model zaten.

 

Na een koffiepauze (soms moet je even afstand nemen) ben ik opnieuw begonnen. Dan helpt een pauze wel, want ik zat er over na te denken en bedacht met dat ik Soluvliesband kon gebruiken. Dat pakte goed uit! Ik heb het band boven en onder de stof vast geregen, dan de stof opnieuw onder de machine gelegd en toen het knoopsgat gemaakt alsof het band er niet was.

 

De naaimachine transporteerde de stof nu wel goed, of eigenlijk het Soluvliesband bedoel ik. Naderhand heb ik het band weggewassen. Ik wilde niet de hele jas in het water gooien, dus heb ik eerst het meeste band weg geknipt, dan in de badkamer de jas in een bak water gelegd. Alleen de delen waar nog band zat uiteraard. Na het drogen van de jas, was er niks meer van het band te zien. Dat is toch een soort magie, vind je niet?
 


Zie hier het verschil tussen een knoopsgat gemaakt in tricot zonder soluvlies (links) en met soluvlies (rechts)

 

 

Dit principe werkt niet alleen voor wol, maar ook voor andere lastige stoffen zoals tricot of jersey, stretch stoffen, gewatteerde stoffen, enzovoort.

 

 

Het huwelijk tussen de Tweelingnaald
n het Soluvliesband.

Het lijkt wel of deze twee voor elkaar gemaakt zijn, zo goed gaan ze samen.

Ben je toe aan de zoom van bijvoorbeeld je t-shirt, zet dan de tweelingnaald in de machine. Je hebt dan wel twee draden aan de bovenkant nodig.

 

Dus of twee klosjes garen, of één klosje en een spoeltje, of natuurlijk twee spoeltjes. Dit is het gemakkelijkst bij een machine met staande kloshouders, maar ook machines die liggende kloshouders hebben kunnen dit. Let er wel op dat als je een klosje en een spoeltje op één kloshouder plaatst, ze dezelfde kant op afrollen. Dus beide met de klok mee bijvoorbeeld. Gaan ze in tegengestelde richting, dan gaat het garen draaien en knopen.

Test

Nadat de naald in de machine zit, test even op een stukje stof of de machine goed naait. (Vergeet niet om van te voren de rechte steek te selecteren!) Vaak moet je de spanning van de machine iets losser zetten, dan wordt de steek veel mooier. Het band helpt hier ook bij. Sommige machines hebben een speciale tweeling naald stand. Kijk in het boekje van de machine om te zien of jouw naaimachine dat ook heeft.


 

De zoom

Speld de zoom in de stof. Als we er even van uitgaan dat je een zoom neemt van drie centimeter, dan kun je op twee en een halve centimeter vanaf de kant stikken met de tweelingnaald. Nadat de zoom is ingespeld, check of de zoom goed hangt. Ben je tevreden, dan leg je het soluvliesband aan beide kanten van de stof langs de zoom en speld vast. Neem een rijgdraad en rijg op twee en en halve centimeter van de kant door de zoom en het soluvliesband heen.

Daarna begint het stikken. Omdat je op 2 ½ centimeter hebt geregen, kun je nu precies daar overheen stikken met de tweelingnaald. De naald gaat dus aan beide kanten van de rijgdraad door de stof.

Dan kan de rijgdraad eruit!

Leg nu het kledingstuk in water, en wacht een minuutje of tien. Nu is het band opgelost. Je kan het kledingstuk ook wassen in de machine, dan is het band ook weg.

Dit is het resultaat:

De Stretch steek

Alle moderne naaimachines hebben hem: de stretch steek! Hij lijkt op een bliksemschicht. De machine gaat een grote stap vooruit en een klein stapje terug. (zie tekening)

Daardoor blijft er rek in de steek zonder dat de naad aan de buitenkant van het kledingstuk netjes. Stel dat je een zigzagsteek zou gebruiken, dan krijg je een rommelige naad:

 

 

 

Foto links: Gestikte zigzagsteek aan de binnenkant  Foto rechts: Zo ziet het eruit aan de buitenkant

Dan is een stretch steek veel mooier!

De dronken naald

Heb je geen stretch steek op je machine, dan kun je het beste de “dronken naald” methode gebruiken. Mijn moeder noemt dat zo en ik vind het zo'n mooie naam dat ik hem geadopteerd heb!


Je selecteert een rechte steek en dan zet je de steekbreedte op 0,5. Dus net niet meer recht. Als je nu een stukje naait, dan lijkt het net of de naald dronken is. Het werkt niet zo goed als de stretch steek, maar het is beter dan een rechte steek, want daar zit totaal geen rek in. Dus dat is het Beter iets dan niets principe...

Garen met stretch

Er bestaat naaigaren met stretch. Dat garen heet ALTERFIL

Het heeft een stretch factor van 5%. Dat is niet heel erg rekbaar, maar genoeg om mee te werken met de stof. Als er teveel stretch in zou zitten dan kan je naaimachine het niet verwerken.

 

Wist je dat Alterfil garen een anti-rimpel coating heeft? Dat is heel handig bij het naaien van dunne soepele stoffen. Met het naaien van deze stoffen, krijg je een wat bobbelige naainaad. Dat is niet zo mooi natuurlijk. Daarom strijk je na het naaien de naad glad met de strijkbout. Goede uitvinding. Het werkt echt!
 

Lockmachine

Als je een jurk maakt van een gebreide stof, of een rekbare geweven stof, dan is het heel mooi om daar een rolzoom in te maken. Kijk in de handleiding van je Overlocker hoe je de machine moet instellen. Als dat geregeld is dan kunnen we gaan “locken”. Leg het soluvliesband boven en onder de stof langs de zoom en speld of rijg vast. Daarna gaat het geheel onder de machine en begin te naaien. Let op dat je aan de buitenkant van de stof naait, want dit is de goede kant van de steek.

 

Zoals je aan de onderste drie foto's kunt zien krijg je mèt soluvliesband een mooie brede rolzoom, zonder het band wordt de zoom een stuk smaller. Bij de derde foto gebruik je geen band, anders werkt je differentieel transport niet.

 

Nou vraag je je misschien af waarom het een rolzoom heet, dat zie je zodra je de zoom gestikt hebt. Het garen vouwt terug om de stof. Dus in feite rolt de zoom naar binnen.

Foto 1 links                                                   Foto 2 midden                                                  Foto 3 rechts:
gewoon gestikt met overlock
                  gestikt met soluvliesband                                  gestikt met                                                                           moet nog worden weggewassen                differentieel transport,                                                                                                                          dus overlock rekt de stof uit                                                                                                                             tijdens het naaien

Dus je ziet: handig om in huis te hebben!

Bestel dit artikel in onze Shop

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna