Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Rekbare stoffen

 

Vandaag gaan we het hebben over rekbare en stretch stoffen. Er zijn eigenlijk maar twee categorieën: gebreide stoffen en geweven stoffen.

De gebreide stoffen zijn jersey of tricot. Denk hierbij ook aan Punti di Roma, wat een stevigere soort tricot is. Grovere breisels vallen ook in deze categorie. Brei je zelf een trui, dan kun je die met dezelfde naalden in elkaar stikken als een gekochte jersey stof.

De geweven stoffen hebben andere eigenschappen. Deze zijn geweven met rekbaar garen in de inslag. Ik zal uitleggen wat ik daarmee bedoel. Weven gebeurt met kettingdraden en inslagdraden. Stel je een weefgetouw voor: er zitten draden over de lengte van het getouw, dat zijn de kettingdraden. Een weefgetouw heeft een sprong. Dat is het deel waar een aantal kettingdraden naar boven worden bewogen en een ander deel naar beneden. (Op de foto is het dat wat de rechter hand vast houdt.)

Je ziet ook een linker hand op de foto, die houdt de spoel vast met de inslagdraad erop. Die wordt door het gat tussen de draden door gehaald. Hierdoor ontstaat het weefsel. Dit is een handmatig weefgetouw. De meeste stoffen worden tegenwoordig machinaal geweven, dat is hetzelfde principe, alleen op veel grotere schaal.

Als je een stretch stof koopt, zit er meestal alleen in de breedte rek. Dat zijn dus die inslagdraden. Het je een stof die Bi-stretch is (rekt in de lengte en de breedte) dan zijn er zowel voor de ketting als de inslag rekbare garens gebruikt.

Rekbare garens worden veelal gemaakt met Lycra, Elastan of Spandex in gemengde vorm met andere vezels samen. Er zijn nog veel meer soorten synthetische vezels, maar als ik dat allemaal hier vermeld, kom ik niet toe aan het onderwerp dat ik wil behandelen. Ben je hierin geïnteresseerd, zoek dan op internet naar: Synthetische textielvezels. Er is genoeg over te vinden.

Gebreide stoffen

Voor deze stoffen gebruiken we de Jersey handnaalden en de Jersey machinenaalden in dikte 70, 80 of 90. Op deze naalden staat systeem 130/705 H SUK. Bij het kiezen van geschikte naalden geldt: hoe dikker de stof, hoe dikker de naald.
 

handnaalden voor jersey Ball-point 


Naald dikte aanduiding:

Dat is wat eigenaardig! Bij handnaalden geldt dat hoe lager het nummer hoe dikker de naald is. Dus een naald dikte 5 is DIKKER dan een naald dikte 9.
Bij machinenaalden geldt dat de lage nummers dunner zijn dan de hoge nummers. Dus naald dikte 70 is DUNNER dan naald dikte 90.

Tricot stoffen worden uit een enkele draad gemaakt. Die draad wordt eigenlijk om zichzelf heen gelust. Een breisel bestaat tenslotte uitsluitend uit lusjes.
Daarom wordt hiervoor de Jersey naald gebruikt want deze heeft een Ballpoint. Dus in feite een stompe punt. Omdat de punt afgerond is, steekt hij niet door het draad heen, maar glijdt hij er tussendoor. Zou de punt door de draad heen gaan dan kan er een gat ontstaan in het breisel. Het is net als thuis een sjaal breien, als de pen eruit gehaald wordt, kun je het breisel zo ontrafelen. Zo werkt het ook bij de tricot stof die je voor kleding gebruikt. Bij een weefsel is dit niet belangrijk, want hierin zitten vele draden. Het is niet zo erg als er dan eentje stuk gaat.

 

De stretch tweeling naalden dikte 75 (verkrijgbaar in breedte 2.5 en 4.0) gebruik je voor de zomen van bijvoorbeeld T-shirts om die mooie dubbele stiknaad afwerking te krijgen.

Geweven stretch stoffen

Hiervoor gebruiken we de Stretch machinenaalden in dikte 75 of 90. De naalden voor deze stoffen hebben juist een veel scherpere punt. Daarom steekt deze naald makkelijk door de stretch stof heen.

 

Stretch tweeling naalden dikte 75 gebruik je voor de zomen van bijvoorbeeld T-shirts om die mooi dubbele stiknaad afwerking te krijgen.


Dit is de generale verdeling voor naalden, maar af en toe zijn er rekbare stoffen (meestal de geweven variant) waarbij de normaal geschikte naalden niet goed werken.

Kan aan de naaimachine liggen of aan de stof, hoe dan ook, slaat de machine steken over of wordt de stiknaad niet mooi, neem dan een andere naald.

De Superstretch (130/705 HA X 1SP) of de Microtex (130/705 H M) werken dan vaak wel.


Vlieseline:

Drie soorten die speciaal ontwikkeld zijn voor rekbare stoffen:

Tricotplak. Dit is de basis rekbare vlieseline, alleen rekbaar in de breedte. Geschikt voor alle rekbare stoffen. Zowel voor hele panden of grote delen, als voor kleine delen zoals kragen of manchetten.

 

H609. Dit is super-rek! Zijn bijnaam is Extreem Elastisch. Rekt zowel in de lengte als de breedte. Pas deze soort toe als je stof zo “slap” is dat hij te weinig vorm houdt. Hij voegt stevigheid toe. Is ook handig als je verschillende soorten stof in één model wilt gebruiken en je stoffen zijn niet helemaal gelijk. Strijk deze Vlieseline dan op de dunste stof, dat verwerkt beter.

 

G770. Dit is de stevige versie, voor de wat zwaardere rekbare stoffen. Door de keperbinding kan deze soort wat meer gewicht dragen, maar blijft wel soepel. Heel geschikt voor lange kledingstukken of jasjes van rekbare stof.

 

Denk ook eens aan de H180 en G785. Deze soorten zijn wel niet rekbaar, maar hebben ietwat “geef” in de breedte. Gebruik ze diagonaal voor de meeste stretch.

Vind je het moeilijk de juiste Vlieseline te kiezen, kijk dan op onze site naar de Vlieseline keuzehulp of vraag Annette 06-30746623.

De meeste Vlieselines zijn 90 cm breed, de stretch versies zijn maar 75 cm breed. Bedenk voordat je besteld dat je iets meer nodig hebt dan je van de andere soorten zou nemen.

De bandsoorten:

Voor het verwerken van rekbare stoffen zijn een aantal bandsoorten op de markt gebracht:

 • Stretchfix, elastisch zoomband.
  Dit is een elastische, warmte activerende hechtmassa op ondergrond papier. Het artikel is transparant en dus voor alle kleuren stof te gebruiken, maakt flexibele rekbare zomen

   

 • Framilastic 6 en 9 mm. Transparant elastiek van vlieseline, gebruik dit voor T-shirts, smockwerk en andere elastische toepassingen.

   

 • Flexibel naadband. Beschermt tegen vervormen en pluizen. En tegen omkrullen van dunne tricot. Kan ook gemakkelijk op rondingen worden aangebracht. Het is zacht en soepel band, rekbaar (bi-elastisch)


Niet speciaal voor rekbare stoffen, maar toch onmisbaar:

 • Vormband. Gebruik in halzen en armsgaten van allerlei kledingstukken, vooral als je het armsgat of hals niet wilt laten uitrekken.
  De kettingsteek in het band voorkomt rekken, de breedte van 12mm is uitermate geschikt voor naadtoeslagen. Het band is diagonaal gesneden dus gemakkelijk op rondlopende randen te plakken.

 • Veterband. Dun geweven band in wit voor mee- of opstikken in naden die niet uit mogen rekken.
  Geheel
  van katoen. Gebruik veterband als een naaibaar naadband, bijvoorbeeld in de schouder van je T-shirt of tricotjurk, zo dun dat je het niet merkt en je mouw zakt niet verder naar beneden over je arm.

 • Soluvliesband. Gebruik je voor zomen in T-shirts, rolzomen of locken van rekbare stoffen, knoopsgaten in moeilijk te verwerken stoffen enz. Zie voor meer informatie ons blog artikel Veelzijdig soluvliesband

 
Deze soorten zijn heel geschikt om de stretch te verwijderen of te verminderen

Wil je weten hoe de Vlieselines en de bandsoorten verwerkt worden, kijk dan op onze site, daar vind je de infosheets, daar staat alle informatie, in pdf formaat.

 

Rits in rekbare stof

Het probleem met ritsen en rekbare stof is dat bij het innaaien vaak de stof rekt. Daardoor gaat de stof “bubbelen” langs de rits. 


De oplossing:

Flexibele naadband! Strijk het op alle naden voor een gelijkmatig resultaat.

Garen

Het mooiste garen om te gebruiken bij rekbare stoffen, zowel de stretch stoffen als de gebreide tricot, is Alterfil.

Dit garen heeft van zichzelf 5% stretch! Voldoende om met de stof mee te werken, maar niet zo rekbaar dat de naaimachine er last van heeft. Bijkomend voordeel is de Anti Rimpel Coating. Dat werkt als volgt: Gebruik het garen als normaal, dan gaan we naar de Persbout en strijken de naad glad. Het garen verkleefd lichtelijk, waardoor je een prachtig glad resultaat krijgt. Ook als je het garen gestreken hebt, kun je het nog wel uithalen...


 

Seraflock is moussegaren. Het is heel zacht en daarom geschikt om in kleding te gebruiken die je dicht op je lijf draagt. Bijvoorbeeld: lingerie en sportkleding. Zet het op de lockmachine en gebruik het om af te werken, of wind het handmatig op een spoeltje en gebruik een tweelingnaald om een zoom in een T-shirt te maken. Gebruik dan het Alterfil aan de bovenkant en de Seraflock aan de onderkant.

Gereedschappen

Een Persbout is ook bij deze stoffen een onmisbaar item. Je moet alleen rekening houden met de rek van de stof, dus niet over de stof heen strijken, maar de bout telkens optillen en verzetten. Stap voor stap opstrijken.

Een Snijmat met een Rolmes: Bij het knippen van rekbare stoffen (vooral jersey) gaat de stof krullen. Dat is eenvoudig te voorkomen door in plaats van een schaar, een rolmes te gebruiken. De stof leg je plat op de snijmat en je snijdt langs je patroon. Ook smalle repen snijden voor de hals is heel makkelijk met het mes.

Binnenkort komt er een nieuw artikel op ons Blog bij over het maken van je eigen T-shirt, hierin wordt dat uitgebreid uitgelegd.

Je hebt ook nog iets nodig om langs te snijden als je rechte repen wilt maken. Een kunststoffen patroonliniaal is niet geschikt, daar kan het mes in snijden. Daarom hebben wij Aluminium Patroonlinialen. Deze zijn slijtvast en ook wat zwaarder dan een kunststoffen liniaal, dat snijdt beter.

Quiltiniaals zijn ook geschikt om langs te snijden. Die zijn speciaal gemaakt voor quilters, die snijden heel veel stof. Dat is alleen geen tricot of jersey, dat is altijd quiltkatoen. Wij hebben ze in 10 x 45 en 15 x 60 cm.

Zoals bij alle projecten heb je Patroonpapier nodig. Wij hebben de mooie stevige soort van 50cm breed, 45 grams per m². Leverbaar op rollen van 50 en 10 meter, maar nu ook in Vellen van 62 x 85 cm en Mega rollen van zo'n 10 kilo. (Dat is ongeveer 500 meter)


 

Dit stuk is geschreven om een lezing over te geven op de bijeenkomst van de BMA. (Branchevereniging voor Mode Ambachten)

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna