Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Meten is weten!


Meten is weten!

Er zijn verschillende soorten centimeterbanden te koop, wat doe je met welke?
In dit artikel leggen we er alles over uit.

Hoe gebruik je een centimeterband?

Afstanden meten met een gewone centimeter. Wat is een gewone centimeter? Nou deze! Centimeter 150cm lang
Er zijn verschillende versies van op de markt, maar dit is een mooie stevige, versterkt met glasvezel ter voorkoming van uitrekken, in een gele uitvoering met zwarte opdruk.

Deze is er ook in 200cm: centimeter 200 cm lang, wat weer handig is bij met meten van mensen met een maatje meer!

We gaan 3 cm naad afmeten bij het knippen van een blouse: houd de band vast ongeveer bij de 5 cm aanduiding en teken af met een kleermakerspotlood of krijtvulpotlood bij het einde van de centimeter. Schuif zo langs het patroon en voilà, een mooie afgetekende naad.

Naadtoeslag meten

Snel, safe en simpel meten

Wat nog eenvoudiger is, is een Zoommaatje. Die is er geknipt voor! Alle maten die je nodig hebt zitten op het Beauty Zoommaatje

Zoals de naam al aangeeft is hij ontworpen voor zomen meten, maar de uitvinder bedacht zich dat er meerdere maten op het maatje passen. Eureka, lijkt me!

Dus 1,5 cm voor armsgaten, drie of vier centimeter voor zomen, enz. Eenvoudig te gebruiken bij het patroontekenen, maar vooràl bij het knippen van het project. Daarna bij de naaimachine bij uitmeten van knoopsgaten, zomen spelden, splitten aftekenen, en zo verder... 
 

zoommaatje

zoommaatje

zoommaatje

Knoopsgaten uitmeten hoe doe je dat?

Meet de doorsnee van de knoop (hier 3,5 cm) en deel door 2 (is 1,75 cm), tel daar 0,75 cm bij op wordt totaal 2,5 cm. Dit getal wordt afgemeten vanaf de rand van de jas. Dit is dus het beginpunt van het knoopsgat. Interesse voor een blog over knoopsgaten maken? Laat het ons weten.

knoop doorsnede meten
Doorsnede van de knoop meten
knoopsgat vanaf de rand
Afstand van de rand van het pand
zo komt de knoop erop
Zo komt de knoop er uiteindelijk op
zo wordt het double breasted
Als je dubbele rij knopen maakt, wordt het zo...

Neem de maat

Waar de centimeterband heel geschikt voor is, is maat nemen. Klinkt logisch toch? De maten zoals taillewijdte, heupwijdte, bovenwijdte, etc. worden veelal met vingers tussen de centimeterband en het lichaam gemeten.

Als je een broek gaat maken, wil je toch van te voren weten dat hij zal passen? Dus ik zou zeggen: kijk in het blad waar het patroon uit komt, hoe de maten gemeten worden en welke maten je moet weten. Dan meet je de maten op en kijk je welke maat je uit moet raderen. Handig toch zo'n centimeter!?!

Taillecentimeter, hèt hulpmiddel bij het maatnemen 

De Taillecentimeter is terug van weggeweest! Dit is een handig hulpmiddel bij het maatnemen. Hij heeft een haakje en gaatjes. 

Doe hem om de taille als je maat gaat nemen en je weet direct je taillewijdte. Lengtematen meet je gemakkelijk vanaf de centimeter naar beneden voor broek- en roklengtes of voor bijvoorbeeld de ruglengte meet je van bovenaf tot en met de centimeter.

Deze centimeter is 150 cm lang


Meten met de loodcentimeter 

Gebruik deze extra lange centimeter bij het meten van lange en kortere lengtes. Bij bij jezelf meten met deze verzwaarde centimeter, is het handig om voor de spiegel te gaan staan. Laat de centimeter vanaf je taille zakken, totdat hij op de juiste hoogte hangt. Dan kan je de juiste lengte aflezen van waar je hem vasthoudt (op taille hoogte).

roklengte meten


 

 

 

Voor het meten van jaslengtes heb je echt even hulp nodig. Je kan niet vanaf midden achterop je nek naar beneden meten zonder scheef te staan! Eventueel kan je wel vanaf de taille meten en daarbij de ruglengte optellen, goed idee?

zo sta je scheef te meten
Zo sta je scheef te meten, beter is het zo:
zo meet je recht
Kijk, nu sta je recht en zie je de hand van de helper

Als je voor klanten werkt is deze band ook handig. Zet de klant voor de spiegel en laat zien hoelang een kledingstuk kan worden. Bij mensen met een grote maat is lengtes meten met de loodcentimeter ook handig. Door het gewicht blijft hij mooi strak naar beneden hangen bij het meten van bijvoorbeeld roklengtes en broeklengtes.
Onze échte loodcentimeter
De échte loodcentimeter

Meten in je eentje

Laatst was ik een rokje aan het tekenen. Wist nog niet hoe lang die moest worden. Nog aan het stoeien met het model, wil ik een naad middenachter of niet? Zonder split is een smalle kokerrok niet handig, dus een wijder model? Ik was er nog niet helemaal uit.

Als ik eerst eens ging kijken hoe lang ik de rok wilde maken, mijn stof is effen met een linnen-look. Daarom lijkt mij een rok op kniehoogte mooi. Ging voor de spiegel staan om voor mezelf een beeld te krijgen hoe dat eruit zou komen te zien, maar mijn centimeterband blijft niet goed hangen.

SUFFERD! Dacht ik over mezelf, pak toch de Centimeter met loodgewicht! Dat direct gedaan en zo kon ik zien hoe lang de rok moest worden.

Zoals je op de foto kan zien, is de 200 cm lange Centimeter met lood, geel gekleurd met zwarte opdruk van cijfers en streepjes. Versterkt met glasvezel, dus de band rekt niet uit!

Plak em d'r op!

De tafel in het atelier waar we op tekenen en knippen is wit en best lang. Heel handig, maar vaak mis ik een centimeter indeling aan de tafelrand. Ook daar is een oplossing voor: de zelfklevende centimeterband. Deze is mat zilver met zwarte opdruk en 150 cm lang.

zelfklevende centimeterbandIk gebruik dit handige ding om even snel te meten! Door bijvoorbeeld een rits erlangs te leggen, zie ik direct hoe lang die is en of ik hem nog in moet korten of dat ik een hele andere nodig heb. Ook gemakkelijk met Vlieseline, leg het stuk langs de rand en zie gelijk of het lang genoeg is om de kraag eruit te halen.

Tot slot zijn de centimeters geel met zwarte opdruk omdat geel een actieve kleur is en zwart goed contrasteert met geel. Voordeel is dat je de centimeter goed kunt vinden in bijvoorbeeld een donkere tas of op je kniptafel tussen al je stukken stof, patronen etc. (alle “rommel” dus...)

Geïnspireerd?

Kijk in onze shop voor nog meer handige producten!

 

   Share it         Pin it         Show it

FacebookPinterestInstagram 

 

 

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna