Meten is weten!
Er zijn verschillende soorten centimeterbanden te koop, wat doe je met welke?
In dit artikel leggen we er alles over uit.
Hoe gebruik je een centimeterband?
Afstanden meten met een gewone centimeter. Wat is een gewone centimeter? Nou deze!
Er zijn verschillende versies van op de markt, maar dit is een mooie
stevige, versterkt met glasvezel ter voorkoming van uitrekken, in een
gele uitvoering met zwarte opdruk.
Deze is er ook in 200cm: centimeter 200 cm lang, wat weer handig is bij met meten van mensen met een maatje meer!
We gaan 3 cm naad afmeten bij het knippen van een blouse: houd de band vast ongeveer bij de 5 cm aanduiding en teken af met een kleermakerspotlood of krijtvulpotlood bij het einde van de centimeter. Schuif zo langs het patroon en voilà, een mooie afgetekende naad.
Snel, safe en simpel meten
Wat nog eenvoudiger is, is een Zoommaatje. Die is er geknipt voor! Alle maten die je nodig hebt zitten op het Beauty Zoommaatje
Zoals de naam al aangeeft is hij ontworpen voor zomen meten, maar de uitvinder bedacht zich dat er meerdere maten op het maatje passen. Eureka, lijkt me!
Dus 1,5 cm voor armsgaten, drie of vier centimeter voor zomen, enz.
Eenvoudig te gebruiken bij het patroontekenen, maar vooràl bij het
knippen van het project. Daarna bij de naaimachine bij uitmeten van
knoopsgaten, zomen spelden, splitten aftekenen, en zo verder...

Knoopsgaten uitmeten hoe doe je dat?
Meet de doorsnee van de knoop (hier 3,5 cm) en deel door 2 (is 1,75 cm), tel daar 0,75 cm bij op wordt totaal 2,5 cm. Dit getal wordt afgemeten vanaf de rand van de jas. Dit is dus het beginpunt van het knoopsgat. Interesse voor een blog over knoopsgaten maken? Laat het ons weten.
Doorsnede van de knoop meten
Afstand van de rand van het pand
Zo komt de knoop er uiteindelijk op
Als je dubbele rij knopen maakt, wordt het zo...
Neem de maat
Waar de centimeterband heel geschikt voor is, is maat nemen. Klinkt logisch toch? De maten zoals taillewijdte, heupwijdte, bovenwijdte, etc. worden veelal met vingers tussen de centimeterband en het lichaam gemeten.
Als je een broek gaat maken, wil je toch van te voren weten dat hij zal passen? Dus ik zou zeggen: kijk in het blad waar het patroon uit komt, hoe de maten gemeten worden en welke maten je moet weten. Dan meet je de maten op en kijk je welke maat je uit moet raderen. Handig toch zo'n centimeter!?!
Taillecentimeter, hèt hulpmiddel bij het maatnemen

Meten met de loodcentimeter
Gebruik deze extra lange centimeter bij het meten van lange en kortere lengtes. Bij bij jezelf meten met deze verzwaarde centimeter, is het handig om voor de spiegel te gaan staan. Laat de centimeter vanaf je taille zakken, totdat hij op de juiste hoogte hangt. Dan kan je de juiste lengte aflezen van waar je hem vasthoudt (op taille hoogte).
Voor het meten van jaslengtes heb je echt even hulp nodig. Je kan niet vanaf midden achterop je nek naar beneden meten zonder scheef te staan! Eventueel kan je wel vanaf de taille meten en daarbij de ruglengte optellen, goed idee?
Zo sta je scheef te meten, beter is het zo:
Kijk, nu sta je recht en zie je de hand van de helper
Als je voor
klanten werkt is deze band ook handig. Zet de klant voor de spiegel en
laat zien hoelang een kledingstuk kan worden. Bij mensen met een grote
maat is lengtes meten met de loodcentimeter ook handig. Door het gewicht
blijft hij mooi strak naar beneden hangen bij het meten van
bijvoorbeeld roklengtes en broeklengtes.
De échte loodcentimeter
Meten in je eentje
Laatst was ik een rokje aan het tekenen. Wist nog niet hoe lang die moest worden. Nog aan het stoeien met het model, wil ik een naad middenachter of niet? Zonder split is een smalle kokerrok niet handig, dus een wijder model? Ik was er nog niet helemaal uit.
Als ik eerst eens ging kijken hoe lang ik de rok wilde maken, mijn stof is effen met een linnen-look. Daarom lijkt mij een rok op kniehoogte mooi. Ging voor de spiegel staan om voor mezelf een beeld te krijgen hoe dat eruit zou komen te zien, maar mijn centimeterband blijft niet goed hangen.
SUFFERD! Dacht ik over mezelf, pak toch de Centimeter met loodgewicht! Dat direct gedaan en zo kon ik zien hoe lang de rok moest worden.
Zoals je op de foto kan zien, is de 200 cm lange Centimeter met lood, geel gekleurd met zwarte opdruk van cijfers en streepjes. Versterkt met glasvezel, dus de band rekt niet uit!
Plak em d'r op!
De tafel in het atelier waar we op tekenen en knippen is wit en best lang. Heel handig, maar vaak mis ik een centimeter indeling aan de tafelrand. Ook daar is een oplossing voor: de zelfklevende centimeterband. Deze is mat zilver met zwarte opdruk en 150 cm lang.
Ik
gebruik dit handige ding om even snel te meten! Door bijvoorbeeld een
rits erlangs te leggen, zie ik direct hoe lang die is en of ik hem nog
in moet korten of dat ik een hele andere nodig heb. Ook gemakkelijk met
Vlieseline, leg het stuk langs de rand en zie gelijk of het lang genoeg
is om de kraag eruit te halen.
Tot slot zijn de centimeters geel met zwarte opdruk omdat geel een actieve kleur is en zwart goed contrasteert met geel. Voordeel is dat je de centimeter goed kunt vinden in bijvoorbeeld een donkere tas of op je kniptafel tussen al je stukken stof, patronen etc. (alle “rommel” dus...)
Geïnspireerd?
Kijk in onze shop voor nog meer handige producten!
Share it Pin it Show it
Reacties
Een reactie posten
Bedankt voor je reactie!
Groeten van Het Beauty-Team:
Annette, Corry en Henny