Doorgaan naar hoofdcontent

Jas innemen, hoe moet dat?

 Hallo lezers, De jongste dochter van mijn man kwam bij mij met de vraag of ik voor haar een jas die ze gekocht had iets smaller kon maken.  Wij hebben samen gekeken wat er aan gebeuren moest. De mouwen wat korter en de panden iets smaller. Ik ga jullie laten zien hoe ik dat gedaan heb. Het is zaak om niet direct alles los te gaan halen, want dan weet je niet meer precies hoe het heeft gezeten. Ik ben begonnen met de mouwen, dat is het eenvoudigst en zo kan ik direct zien of de stof een beetje mee wil werken. Gelukkig is de jas 60% wol gemaakt dus dat werkt prima.  Het maakt niet uit wat voor rode jas je hebt, alle jassen kunnen smaller gemaakt worden!                           Het mooie van wol is dat er geen "oude" lijnen zichtbaar blijven, en als die er wel zijn is een stoombout een prachtige uitvinding. Even de stoom erover en de lijn is verdwenen! Bij het langer maken van mouwen kan dat wel een puntje zijn, soms is de originele rand ietwat versleten. Dat kan je oplossen

Meten is weten!


Meten is weten!

Er zijn verschillende soorten centimeterbanden te koop, wat doe je met welke?
In dit artikel leggen we er alles over uit.

Hoe gebruik je een centimeterband?

Afstanden meten met een gewone centimeter. Wat is een gewone centimeter? Nou deze! Centimeter 150cm lang
Er zijn verschillende versies van op de markt, maar dit is een mooie stevige, versterkt met glasvezel ter voorkoming van uitrekken, in een gele uitvoering met zwarte opdruk.

Deze is er ook in 200cm: centimeter 200 cm lang, wat weer handig is bij met meten van mensen met een maatje meer!

We gaan 3 cm naad afmeten bij het knippen van een blouse: houd de band vast ongeveer bij de 5 cm aanduiding en teken af met een kleermakerspotlood of krijtvulpotlood bij het einde van de centimeter. Schuif zo langs het patroon en voilà, een mooie afgetekende naad.

Naadtoeslag meten

Snel, safe en simpel meten

Wat nog eenvoudiger is, is een Zoommaatje. Die is er geknipt voor! Alle maten die je nodig hebt zitten op het Beauty Zoommaatje

Zoals de naam al aangeeft is hij ontworpen voor zomen meten, maar de uitvinder bedacht zich dat er meerdere maten op het maatje passen. Eureka, lijkt me!

Dus 1,5 cm voor armsgaten, drie of vier centimeter voor zomen, enz. Eenvoudig te gebruiken bij het patroontekenen, maar vooràl bij het knippen van het project. Daarna bij de naaimachine bij uitmeten van knoopsgaten, zomen spelden, splitten aftekenen, en zo verder... 
 

zoommaatje

zoommaatje

zoommaatje

Knoopsgaten uitmeten hoe doe je dat?

Meet de doorsnee van de knoop (hier 3,5 cm) en deel door 2 (is 1,75 cm), tel daar 0,75 cm bij op wordt totaal 2,5 cm. Dit getal wordt afgemeten vanaf de rand van de jas. Dit is dus het beginpunt van het knoopsgat. Interesse voor een blog over knoopsgaten maken? Laat het ons weten.

knoop doorsnede meten
Doorsnede van de knoop meten
knoopsgat vanaf de rand
Afstand van de rand van het pand
zo komt de knoop erop
Zo komt de knoop er uiteindelijk op
zo wordt het double breasted
Als je dubbele rij knopen maakt, wordt het zo...

Neem de maat

Waar de centimeterband heel geschikt voor is, is maat nemen. Klinkt logisch toch? De maten zoals taillewijdte, heupwijdte, bovenwijdte, etc. worden veelal met vingers tussen de centimeterband en het lichaam gemeten.

Als je een broek gaat maken, wil je toch van te voren weten dat hij zal passen? Dus ik zou zeggen: kijk in het blad waar het patroon uit komt, hoe de maten gemeten worden en welke maten je moet weten. Dan meet je de maten op en kijk je welke maat je uit moet raderen. Handig toch zo'n centimeter!?!

Taillecentimeter, hèt hulpmiddel bij het maatnemen 

De Taillecentimeter is terug van weggeweest! Dit is een handig hulpmiddel bij het maatnemen. Hij heeft een haakje en gaatjes. 

Doe hem om de taille als je maat gaat nemen en je weet direct je taillewijdte. Lengtematen meet je gemakkelijk vanaf de centimeter naar beneden voor broek- en roklengtes of voor bijvoorbeeld de ruglengte meet je van bovenaf tot en met de centimeter.

Deze centimeter is 150 cm lang


Meten met de loodcentimeter 

Gebruik deze extra lange centimeter bij het meten van lange en kortere lengtes. Bij bij jezelf meten met deze verzwaarde centimeter, is het handig om voor de spiegel te gaan staan. Laat de centimeter vanaf je taille zakken, totdat hij op de juiste hoogte hangt. Dan kan je de juiste lengte aflezen van waar je hem vasthoudt (op taille hoogte).

roklengte meten


 

 

 

Voor het meten van jaslengtes heb je echt even hulp nodig. Je kan niet vanaf midden achterop je nek naar beneden meten zonder scheef te staan! Eventueel kan je wel vanaf de taille meten en daarbij de ruglengte optellen, goed idee?

zo sta je scheef te meten
Zo sta je scheef te meten, beter is het zo:
zo meet je recht
Kijk, nu sta je recht en zie je de hand van de helper

Als je voor klanten werkt is deze band ook handig. Zet de klant voor de spiegel en laat zien hoelang een kledingstuk kan worden. Bij mensen met een grote maat is lengtes meten met de loodcentimeter ook handig. Door het gewicht blijft hij mooi strak naar beneden hangen bij het meten van bijvoorbeeld roklengtes en broeklengtes.
Onze échte loodcentimeter
De échte loodcentimeter

Meten in je eentje

Laatst was ik een rokje aan het tekenen. Wist nog niet hoe lang die moest worden. Nog aan het stoeien met het model, wil ik een naad middenachter of niet? Zonder split is een smalle kokerrok niet handig, dus een wijder model? Ik was er nog niet helemaal uit.

Als ik eerst eens ging kijken hoe lang ik de rok wilde maken, mijn stof is effen met een linnen-look. Daarom lijkt mij een rok op kniehoogte mooi. Ging voor de spiegel staan om voor mezelf een beeld te krijgen hoe dat eruit zou komen te zien, maar mijn centimeterband blijft niet goed hangen.

SUFFERD! Dacht ik over mezelf, pak toch de Centimeter met loodgewicht! Dat direct gedaan en zo kon ik zien hoe lang de rok moest worden.

Zoals je op de foto kan zien, is de 200 cm lange Centimeter met lood, geel gekleurd met zwarte opdruk van cijfers en streepjes. Versterkt met glasvezel, dus de band rekt niet uit!

Plak em d'r op!

De tafel in het atelier waar we op tekenen en knippen is wit en best lang. Heel handig, maar vaak mis ik een centimeter indeling aan de tafelrand. Ook daar is een oplossing voor: de zelfklevende centimeterband. Deze is mat zilver met zwarte opdruk en 150 cm lang.

zelfklevende centimeterbandIk gebruik dit handige ding om even snel te meten! Door bijvoorbeeld een rits erlangs te leggen, zie ik direct hoe lang die is en of ik hem nog in moet korten of dat ik een hele andere nodig heb. Ook gemakkelijk met Vlieseline, leg het stuk langs de rand en zie gelijk of het lang genoeg is om de kraag eruit te halen.

Tot slot zijn de centimeters geel met zwarte opdruk omdat geel een actieve kleur is en zwart goed contrasteert met geel. Voordeel is dat je de centimeter goed kunt vinden in bijvoorbeeld een donkere tas of op je kniptafel tussen al je stukken stof, patronen etc. (alle “rommel” dus...)

Geïnspireerd?

Kijk in onze shop voor nog meer handige producten!

 

   Share it         Pin it         Show it

FacebookPinterestInstagram 

 

 

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Naaien met Seraflex fantastisch elastisch naaigaren Natuurlijk móest ik het nieuwe garen seraflex uitproberen! Had er zoveel goede dingen over gelezen en ben nieuwsgierig of de rekbaarheid inderdaad tot 65% is bij een rechte naad. Je kunt seraflex wassen tot 60 graden en strijken op katoen (of drie puntjes). Kan zelfs in de droogtrommel. Geschikt voor alle rekbare stretchstoffen zoals tricot en lycra. Ik zou zeggen: Hét garen voor je zomer garderobe ! Spoelen en inrijgen van de machine Er staat bij de seraflex op de kleurkaart dat je het niet te strak moet opspoelen omdat je anders de rek al uit het garen haalt bij het spoelen. En uitgerekt garen geeft geen extra rek meer als je de naad genaaid hebt... Dus ik ben achter de naaimachine gaan zitten en heb hem ingespannen om te spoelen. Om de spoel losjes op te spoelen heb ik de draad langs een andere route geleid in plaats van helemaal door de normale route om minder spanning te krij

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Het nieuwe Style-Vil Fix uitgeprobeerd

Vakantie geboekt, kleding repareren, Glamping tas maken! Wij hebben net onze vakantie geboekt en ik bedacht me dat ik een paar kledingstukken heb liggen die nog gerepareerd moeten worden. Die wil ik natuurlijk net meenemen op vakantie, gaat mij altijd zo. Ik de naaimachine aangezet en ben bezig met het vervangen van een rits toen ik mij plots bedacht dat ik geen goede toilettas meer heb. Na veel zoeken online, heb ik besloten zelf een toilettas te maken. Alle tassen die ik heb gezien zijn of te groot of te klein. Velen vind ik ook niet mooi, dus dan maar zelf aan de slag! Is eigenlijk nog wel zo leuk, zo heb je een unieke toilettas die niemand anders heeft. Het nieuwe Style-Vil FIX Nu wil het toeval dat wij net een nieuw artikel in het assortiment hebben opgenomen: STYLE-VIL FIX . De perfecte gelegenheid om het te testen. ( Goedgekeurd...) Style-Vil bestaat al een paar jaar. Dit is de originele versie, dus zonder plak. Het is een stevig schuimvlies van 5mm dik met