woensdag 11 november 2020

Getest: Polycore Cotton, het nieuwe garen van Amann

 

Hallo lezers,

Sinds wij begonnen zijn met Beauty VoF, en dat is al weer dik 20 jaar geleden, zijn wij zeer tevreden over Amann garen!

Zo hebben ze nu een nieuwe soort: Polycore Cotton (Denim doc)

Wij kregen de informatie over dit product binnen en hebben meteen een aantal kleuren besteld om het uit te proberen.

Amann heeft dit garen iets dikker gemaakt dan gewoon naaigaren. Universeel naaigaren is dikte 100, dit is dikte 75. Het mooie van deze dikte is dat het gewoon op de naaimachine en spoel te gebruiken is zonder dat je hele dikke naalden of spoelhuizen voor dik garen nodig hebt!

De naam verraad al dat er katoen in dit garen zit, samen met polyester. De kern is van polyester en die is omsponnen met katoen. Eigenlijk kan je wel spreken van een goed huwelijk tussen deze twee grondstoffen.

Het mooie van katoen is dat het een matte finish en een natuurlijke basis heeft, het polyester gedeelte is sterker waardoor het garen niet zo snel breekt. 

Wat kan je ermee doen?

Spijkerstof

Polycore Cotton is ontwikkeld voor gebruik bij jeansstoffen. Maak een jeans jasje of broek en stik het door met dit garen. Zoals je op de foto ziet ligt het garen mooi op de stof.

De naad is doorgestikt met een warme goudbeige kleur en de zoom met een diepe donkerbruin.


Jeansstof doorgestikt met Polycore Cotton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Doorstikken

Polycore Cotton garen is perfect voor doorstikken van naden op allerlei soorten stoffen. Neem een mooie wollen, een middelzware katoen, een gemengde polykatoen voor overhemden of een klassieke pantalon stof en leef je uit!

Het is niet geschikt voor rekbare stoffen, want er zit totaal geen rek in dit garen. Wil je rekbare stof doorstikken dan adviseer ik om Seraflex naaigaren te gebruiken. Dit garen is heel rekbaar, dus uitermate geschikt voor jersey of stretchstoffen. 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Locken

Een Overlock machine heeft plaats voor 4 klossen garen. Bij afwerken gebruik je 3 klossen. Eén klos op de naald, de andere twee komen vanaf de onderkant van de machine.


Van links naar rechts:

Plaats 1 = linker naald

Plaats 2 = rechter naald

Plaats 3 = bovenste grijper

Plaats 4 = onderste grijper


Ik kan me voorstellen dat het lastig te begrijpen is wat ik bedoel met de bovenste en onderste grijper.

Daarom heb ik deze foto gemaakt van de binnenkant van mijn overlock machine. Zoals je ziet is de machine nog lekker stoffig, ik heb hem niet schoongemaakt voor de foto...

De blauwe lijn is de bovenste, de rode lijn is de onderste grijper.

Ik heb in dit geval op de derde plaats van links de Polycore Cotton klos gezet. (bovenste grijper) Die maakt de lus steek aan de bovenkant van de stof en die zie je dus heel goed.

Op de andere twee plaatsen heb ik een lockgaren in een bijpassende kleur gezet. De kleur die je op de foto hieronder ziet is de Polycore Cotton in fris oranje.

 

ls je heel goed kijkt kan je bij het onderste lockrandje zien dat ik met de heldere rode Polycore Cotton kleur de locknaad op de donkere fleece heb gestikt.

Zo kan je mooie sierstiksels maken op bijvoorbeeld een fleece trui. Als je de steeklengte van de lockmachine wat korter zet dan komt de steek dichter bij elkaar en zie je de garenkleur nog beter! De steeklengte knop is de knop die meestal aan de zijkant van de machine zit met de cijfers erop. Let op dat je niet de knop neemt waar de N op staat, dat is het differentieel transport.

Differentieel transport is heel handig als je een stof wil aflocken die rek heeft. Als je aan het locken bent en de stof komt golvend onder de machine vandaan, dan betekent dat dat de machine de stof uitrekt onder het naaien. Zet in dat geval de differentieel transport op 'innemen'. Met een beetje tegelijk aan de knop draaien, je zult zien dat de stof nu platter blijft liggen na het locken. Net zo lang draaien tot het goed is...

Mocht het toch niet lukken om de stof mooi glad onder de machine uit te krijgen, zet de knop dan weer terug op N en leg Soluvliesband onder en boven de kant van de stof die je gaat locken. Zo transporteert het band en blijft de stof ertussen prachtig platliggen. (Ook handig als je geen differentieel transport op je lockmachine hebt)

Sierstiksels

In principe kan je alle siersteken gebruiken die op je machine zitten, maar ik moet eerlijk zeggen dat als de steek heel dicht op elkaar staat, dus de naald komt heel vaak over hetzelfde punt heen, dan wil de machine de draad nog weleens opeten of het garen of je naald knapt. Daarom heb ik een steek gekozen die wat eenvoudiger is, dan vind ik het resultaat mooier.

 


Borduren met de machine

Machinaal borduren kan ook heel goed met Polycore Cotton! Omdat het nu herfst is, heb ik herfstbladeren geborduurd, hiervan ga ik een mondkapje maken.

Ik heb een stiksteek gebruikt, want ik vind het wat luchtiger dan dichter geborduurde bladeren. Een mens wil nog wel adem kunnen halen tenslotte.

Deze drie vormen vind ik mooi dus die heb ik “gedigitaliseerd”. Met het computerprogramma dat ik bij mijn Embroidery machine heb kan ik allerlei afbeeldingen omzetten naar een bestand wat de machine herkent.

Als je dat niet hebt, geen nood! Er zijn genoeg patronen te koop op het wereld wijde web...

(Of download het patroon van de Herfstbladeren GRATIS bij je bestelling)

Ik heb wel de machine op een lagere snelheid laten borduren, want ik had er een naald in van dikte 75. Als je dan te snel gaat knapt het garen of de naald. Ik had ook een naald dikte 90 kunnen gebruiken, dan kan de machine sneller naaien. Als jou machine moeite heeft om het garen goed door te voeren (dat kan met allerlei soorten garen zijn) gebruik dan Thread Magic om het garen gladder te maken.

 

Je ziet niet de stof op de foto, maar het vlies dat ik heb gebruikt om de stof te stabiliseren. Deze soort heet Soluvlies. Het mooie van dit vlies is dat het oplost in water! Daarom gebruik ik ook een Aquastift, dat is een stift die een blauwe lijn tekent op de stof en die gaat ook uit de stof als je het in water legt. Perfecte combinatie lijkt me...


Dit patroon heb ik in mijn extra grote borduurraam gemaakt zodat ik beide delen van het mondkapje in één keer er uit kan knippen. Dat is te groot voor het normale borduurraam, daarom heb ik het aangepast voor kleinere borduurramen, dan kan er één deel van het mondkapje uit één borduursel.
Zo ziet het er dan uit:
herfstbladeren borduurpatroon

Borduren met de hand

Ook bij borduren met de hand gebruik ik deze twee materialen. Ik teken met de stift het patroon op het vlies. Het vlies is doorzichtig dus kan ik het patroon zo overnemen door het eronder te leggen. Dan rijg ik het vlies op de stof en begin met borduren.


 Zo ziet het er dan uit. Deze herder heb ik helemaal gevuld met garen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ook een deel vullen en een deel met lijnen borduren, verschillende steken gebruiken, enz. Dat is het leuke van zo'n afbeelding daar kan ik zelf bedenken wat ik wil doen. Is een leuke uitdaging!

Mondkapje gemaakt met Polycore Cotton

Zo maak je het herfstbladeren mondkapje zelf. Als stof heb ik de machinaal geborduurde stof gebruikt zoals hierboven is beschreven.

Je ziet het, Polycore cotton garen is heel veelzijdig. Je kan er bijna alles mee doen...

Heb je na het lezen van dit Blog nog vragen, dan horen wij graag van je!


Groeten van Corry!

P.S. Wil je gebruik maken van de aanbieding die wij nu hebben van de POLYCORE COTTON - denim doc? Klik op één van de links om van de aanbieding gebruik te maken. Geldig tot de kerstvakantie dus bestel snel.

Actie-ALLE-KLEUREN-Polycore-Cotton-garen:-50-klossen

Actie:-3-kits-Polycore-Cotton-garen 

Download het patroon van de herfstbladeren GRATIS bij je bestelling

 

1 opmerking:

Bedankt voor je reactie!

Groeten van Het Beauty-Team:
Annette, Corry en Henny

Rekbare stoffen

  Rekbare stoffen Vandaag gaan we het hebben over rekbare en stretch stoffen. Er zijn eigenlijk maar twee categorieën: gebreide stoffen e...