Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Crushen met soluvlies voor op kleding 

Tijdens een bakkie kwam het me weer in het zin.

Beloofd is beloofd. Dit keer gaat het over crushen wat we in onze kleding kunnen verwerken.
Wellicht weet je het nog. Het etui met een gecrushte voorkant. Het crushen is een leuke maar ook een hele eenvoudige techniek. Geschikt voor allerlei doeleinden en decoratie.Nu is er dus ook het crushen voor op kleding.

 
Het proces is bijna gelijk aan het crushen op gebruiksvoorwerpen zoals kussens, etuis, tassen en dergelijke.Toch moeten we het wel iets anders aanpakken om het succesvol in onze kleding te kunnen gebruiken en dat het dan ook wasbaar is.  

 

Hoe gaan we te werk:

Allereerst moeten we ons natuurlijk afvragen waar in het model of de gecrushte delen willen laten uitkomen. Dat kan op veel plaatsen. Je moet er wel rekening mee houden dat een gecrusht stuk wel een stuk steviger is als normaal. Vermijd daarom die delen in de zoom. Ook in de buurt van de elleboog kan het vervelend aanvoelen tijdens het dragen. Denk dus goed door. Dan komt het helemaal goed. Ik heb gekozen voor een rokje waar op het voorpand op verschillende hoogte een gecrushte punt is aangebracht die eindigt in de zijnaad. Dit is makkelijker met het inzetten.


Eenvoudig beginnen is wel een goed idee. Heb je je patroon klaar en weet je welke delen er gecrusht moeten worden dan wordt het tijd om het totale formaat van de te crushen lap te bepalen. Let de delen op een vlakke ondergrond alsof je ze uit de stof wilt knippen en meet zowel de breedte als de hoogte op. Bij mij kwam het uit op 21 x 22 cm. Neem de lap van de gekozen stof ruim 2 x zo groot in zowel de breedte als de hoogte.

 


 

Ik koos voor een lap van 45 x 45 cm.


 

 

 

 

Leg op de achterkant van de stof een lap soluvlies van dezelfde grootte. Is de soluvlies kleiner dan je lap, geen probleem. Je kunt gewoon meerdere stukken gebruiken. Laat wel de stukken over elkaar vallen. Maximaal 1 cm. Dan zit je helemaal safe. Dus kunnen we ook resten opmaken.

 


Als er maar niet al te veel naden in de soluvlies zitten.

De lap doorstikken in een ruitvorm. De grootte van de ruiten is een keuze. Maak de ruiten niet te groot want dan krijg je grotere 'blazen' wat niet mooi is in kleding. Ik heb gekozen voor 1,2 cm. Je kunt natuurlijk altijd je voetje als maat gebruiken. Je stikt immers elke naad evenwijdig langs de vorige.


Na het nodige stikwerk hebben we een compleet doorgestikte lap. Zijn de ruitjes niet helemaal perfect van formaat. Helemaal niet erg. Dat zien we echt niet meer terug.

 

Neem je stoomstrijkijzer erbij en leg de lap met de soluvlieskant naar boven.

Nu stoom je elk stuk door de bout een stukje boven de stof te houden. De soluvlies krimpt nu in. Stoom net zolang tot er geen krimp meer over is. De randen zullen wel omkrullen maar dat komt straks weer helemaal goed.

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check meteen of de voorkant mooi geworden is.

Meet de gecrushte lap op en kijk of al je delen er uitgeknipt kunnen worden. Ben je tevreden dan knip je een zelfde formaat van Stretchfix. Stretchfix is er zowel in zoomband van 2,5 cm als op rol van 30 cm breed en 5 m.

Stretchfix is net als vliesofix. Het blijft echter rekbaar. Ideaal dus voor kleding.Strijk de Stretchfix op de soluvlieskant. Let op dat alle gekrulde kanten weer recht gelegd zijn alvorens de bout erop te zetten. Zet de Stretchfix goed vast. Neem de tijd want dit is een belangrijke stap in het proces. Laat het geheel afkoelen.

 


 


 

 

 

 

Nu de Stretchfix is afgekoeld kan het papier er afgehaald worden.

Knip nu een stuk dunne vlieseline dat even groot is als de Stretchfix was. Mag ook iets groter zijn.

Welke soort vlieseline ligt natuurlijk aan de stofsoort die je gebruikt. Ik had een dunne wollen stof dus heb ik H180 gebruikt. Deze vlieseline strijk je nu weer op het Stretchfix. Zorg ervoor dat het allemaal goed op elkaar zit zodat er gaan blazen kunnen ontstaan. En Natuurlijk weer helemaal koud laten worden.


 

De lap is nu toe aan het uitspoelmoment.

Je kan het onder de kraan doen. Wat niet altijd een succes is. Je kunt het ook in de wasmachine laten spoelen. Ik leg het liever in een teiltje met lauwwarm water. Beweeg het een tijd heen en weer om de soluvlies op te laten lossen. Verder het water een keertje. Zodat je beter kunt checken of alles is opgelost. Laat het liggend op een handdoek drogen. Als je de vlieseline er goed hebt opgeplakt dan is het hele stuk nog keurig netjes gecrusht. Heb je hier een daar een 'steekje' laten vallen dan zie je rare blazen ontstaan. Dat overkwam mij ook hoor. Ik heb het een tweede keer moeten doen.

Niemand is perfect tenslotte. Dus check het geheel goed. Heb je van die rare blazen. Check dan of je er eventueel omheen kunt werken met het knippen. Dan heb je geluk. Anders is het uithuilen en opnieuw beginnen. Maar oefening baart kunst. 

  Is het hele stuk droog. Knip dan alle delen eruit. 

Denk er aan om de naden van de panden te verstevigen met naadband alvorens de gecrushte delen er in te stikken. Dit vergemakkelijkt het naaien en zorgt er voor dat de stof van het pand niet uitrekt. Zo krijg je een goed resultaat. Heb je een hoekinzet zoals hier beschreven vergeet dan niet het inknippen van de naad in de hoek. Doe dit precies tot het stiksel. Komt de punt niet mooi te liggen dan is meestal de inknip niet ver genoeg. Ook hier dus weer checken, checken enz.

 

Zet nu je model in elkaar.

Doordat de vlieseline er achter zit en meegestikt wordt blijft het geheel keurig in model.

Kom je toch nog een klein blaasje tegen. Zet deze dan handmatig met een steekje vast.

Moest ik achteraf ook doen. Er zat toch nog een kleintje in waardoor ik net niet mooi vond overkomen.


Het resultaat mag er zijn. 

 


 

Je kan ook nog variëren in een afstekende kleur garen. Als het contrast heel groot is dan kan het een leuk effect hebben. Ton sur ton werkt helaas niet.

Dus veel plezier met deze techniek. En natuurlijk succes met het maken en dragen van je gecrushte kleding.

 

Graag tot een volgende keer.

Henny van Beauty VoF

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna