dinsdag 23 juni 2020

LANGE ZONNIGE DAGEN...

lange zonnige dagen

Hallo lezers,


Het is vandaag (21 juni 2020) de langste dag van het jaar!

De zon komt het vroegste op en gaat het laatste onder op deze dag.

Heerlijk dus om lekker lang buiten te zitten vanavond, of een gezellige BBQ?

Veel mogelijkheden dus...

Omdat het de langste dag is, ga ik het vandaag over lengte hebben.


Dan denk je, wat is daar over te vertellen? Nou dat dacht ik eerst ook, maar het is toch gelukt!Lange centimeter

Bijvoorbeeld een Centimeter band. De normale lengte is 150 cm, maar wist je dat ze ook verkrijgbaar zijn in 200 cm? Heel handig als je een wat grotere maat hebt. Ben je een Centimeter-drager? Dan blijft deze centimeter beter hangen om je hals.

Centimeter 200 cm lang


Patroonliniaal

Een lang artikel is ook de Patroonliniaal. Deze mooie, van aluminium gemaakte liniaal heeft als voordeel dat het nulpunt bij de hoek begint. Veel linialen hebben het nulpunt een klein stukje van het begin van de liniaal af, dus dan moet je elke keer de liniaal verplaatsen om de juiste lengte af te tekenen. Dat hoeft bij deze niet!

Patroonliniaal / Tekenhoek 60 cm lang aluminiumdetailfoto patroonliniaal/Tekenhoek nulpunt op de hoek van de liniaal

Doordat de liniaal is gemaakt van aluminium gaat hij veel langer mee dan een kunststoffen versie. Het slijt veel minder hard. Ook kan je met een (rol)mes langs de liniaal snijden zonder dat de liniaal beschadigt.

Ook de ronding is goed te gebruiken, want hierlangs teken je allerlei rondingen zoals heuplijnen, armsgaten, e.d.


Buigliniaal

Ook een liniaal om te hebben is de Buigliniaal. Hij is wel 50cm lang en buigzaam. Dus buig hem in de juiste bocht en teken erlangs. Dus perfect voor het tekenen van armsgaten, mouwen en heupen, maar je kan hem ook gebruiken om ronde lijnen te meten! Bij het patroon tekenen of aanpassen gebruik je de breedte van de liniaal als naadbreedte.


Buigliniaal, flexibele liniaal voor rondingen meten en tekenen


Scharen

Deze zijn ook in meerdere maten te koop. Het spreekt voor zich dat je met een langere stofschaar sneller knipt. Daarom hebben wij scharen van wel 25 cm lang. Doordat veel scharen tegenwoordig gemaakt worden met een kunststoffen handvat, zijn ze niet zo zwaar meer. De originele, zwaardere coupeur- of kleermakersscharen zijn er nog steeds en ik moet zeggen dat die wèl heerlijk knippen.


Veel mensen weten niet dat er ook papierscharen bestaan. Deze hebben ronde ogen, maar extra lange bladen. Ik heb zelf ook een papierschaar en hij bevalt goed, het knippen van papier gaat een stuk sneller met een lange schaar en hij glijdt door het papier alsof het boter is. Voorwaarde is wel dat je geen andere dingen gaat knippen met de schaar. Eigenlijk geldt dat ook voor stofscharen.


Heb je veel last van botte scharen, neem dan één schaar voor stof en één voor papier. Zo blijven ze veel langer scherp en hoeven ze niet zo vaak geslepen te worden. Je kan je scharen zelf slijpen, maar wees voorzichtig hiermee, het is echt een vak apart. Heb je iemand in de buurt die het goed kan, breng ze dan alsjeblieft daarheen!


Scharen assortiment, kleermakersschaar, papierschaar, applicatieschaar

Rokmeter of rokspuit


De lengte van je rok bepalen kan soms lastig zijn.

Vooral als je niet helemaal rechtop staatRokspuit/ Rokmeter voor afspuiten van zomen in jurken en rokken, zo hangt het altijd recht, of je heupen zijn wat ongelijk, dan hangt de zoom van je rok scheef als je hem recht gemaakt hebt. Dan is een rokspuit of rokmeter een uitkomst. Hij is verkrijgbaar in 80 en 90 cm hoog.

Je trekt je rok of jurk aan en gaat normaal staan. Vraag iemand om de spuit op de juiste hoogte te zetten en in de bal te knijpen om de krijtstreep op de stof te spuiten. Ideaal ding.


Grote klossen garen

Als we het toch over lengte hebben, wat vind je van een klos garen van 20.000 meter? Dat is pas lang, als je het opschrijft als 20 km klinkt het nog langer. Het garen dat ik bedoel is voor de lockmachine. Geweldig als je een “fervent locker” bent en je gebruikt heel veel zwart of juist veel offwhite als je bruidskleding maakt...

We hebben ook kleinere klossen voor de lockmachine: Serafil 5000 meter of Seraflock/Alterfil 1000 meter. Dat is beter voor de kleuren die je niet zo vaak gebruikt.

Extra grote klos garen voor gebruik op een overlockmachine

Vlieseline en tussenvoering

De klos garen is het langste wat ik kan bedenken, maar wist je dat sommige Vlieselines en Tussenvoeringen 150 cm breed zijn? Bijvoorbeeld de Volumevlies P140, deze is zelfs brandwerend net als de P120.

Ook een mooie warme is de Wolmix, prachtig product om in een lekker warme wintermantel te naaien.


Het Soepele plakbare viscose plakdoek is net als de volumevliezen 150 cm breed. Dit heerlijke doek is geschikt voor kleinere delen zoals beleggen of kragen, maar ook voor lange panden van de wintermantel waar ik het net al over had. Het ondersteunt de stof zonder het zwaar te maken.


Volledig van gerecycleerde polyester vezels gemaakte volumevlies/ fiberfill


Hergebruik wordt steeds belangrijker. Daarom hebben wij twee nieuwe soorten Volumevlies de R80 en R200.


Deze twee Volumevliezen zijn gemaakt van 100% gerecyclede polyester vezels! Ze hebben dan ook het keurmerk OEKO-TEX 100, klasse 1.


Je gebruikt ze voor kleding en jassen, maar ook voor wandkleden en patchwork/quilt projecten. Ze zijn licht en hebben een hoog volume, zijn bijzonder zacht en soepel, hebben een zeer goede thermische isolatie en zijn ademend. Het gewicht van de R80 is 80 grams per m2 en de R200 is 200 grams per m2. Zelfs zijn ze wasbaar op 40 graden en je kan ze laten stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder Perchloorethyleen.

Aangeduid door dit symbool


Klik hier om meer te weten te komen over Volumevlies

Ritsen

In 150 cm zijn er ook ritsen. Jazeker, je leest het goed!

We steken dit niet onder stoelen of banken, nee we naaien ze in de kussens...ook voor de tent of slaapzak zijn deze hele lange ritsen geschikt.


Hele lange deelbare rits van 150 cm lang


Spelden en naalden

Ook de lengte van spelden is verschillend. Er zijn natuurlijk de “gewone” spelden, maar ze bestaan ook in extra lange versies. Gewone spelden zijn 0,6 x 30mm, maar de extra lange zijn wel 0,5 x 48mm. Dat is dus bijna 2 cm langer. Dat werkt lekker als je wat dikkere stoffen verwerkt of meerdere lagen tegelijk wilt spelden. Je kan ze ook gemakkelijker terugvinden in een harige stof of volumevlies.


Bijna vergeet ik nog een extra lang artikel: De machinenaalden ELX705.

Ik kan me voorstellen dat je denkt: “Wat voor naalden?”

Deze heb je nodig bij je lockmachine of coverlock. Kijk in het boekje van de machine of je deze soort naalden nodig hebt.

Ze zijn iets langer dan gewone machinenaalden. Je hebt voor de hand natuurlijk ook langere en kortere naalden. Kijk maar eens in onze shop bij de handnaalden, er is voor ieder wat wils: handnaalden

Naalden voor naaimachine, overlockmachine en coverlock, maar ook voor naaien met de hand


Het is heel leuk om ons assortiment eens van een ander gezichtspunt te bekijken. Normaal gesproken gaan wij altijd uit van de categorieën, maar dit is een heel andere manier van kijken. Ik vond het verfrissend en hoop dat jullie als lezers geïnspireerd worden door dit verhaal.

Tot de volgende keer.


Groetjes van Corry

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je reactie!

Groeten van Het Beauty-Team:
Annette, Corry en Henny

Rekbare stoffen

  Rekbare stoffen Vandaag gaan we het hebben over rekbare en stretch stoffen. Er zijn eigenlijk maar twee categorieën: gebreide stoffen e...