Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

Warmte in kleding enz.: Volumevlies, fiberfill, batting, (geupdate versie)

Het is vandaag Internationale knuffeldag!
Knuffels maken met volumevlies / fiberfill / battingOp 21 januari 2020, vandaag dus, is het internationale knuffeldag, die gelegenheid nemen wij om iets te vertellen over de knuffelbare producten die wij verkopen.
Denk je aan knuffelen, dan denk je aan warm, gezellig en comfortabel net als onze vulling en volumevlies-soorten van vlieseline.
“Je kunt natuurlijk knuffelen en knuffelen met polyester.”
De natuurlijke soorten zijn van katoen, wol en soya of een combinatie ervan. In polyester zijn er verschillende diktes en zelfs plakbaar volumevlies.
Heb je volumevlies nodig wat brandwerend is? Ook dat kan. Omdat er zoveel soorten zijn hebben we er een verhaal over geschreven. Heb je dan iets nodig kun je makkelijk kiezen!

Decowatten:

We beginnen ons verhaal met de decowatten. Dit is een zak met vulling van polyester die wasbaar is en geschikt voor het vullen van knuffels en kussens. 300 gram in een zak.

Soya mix (278):De ster in ons assortiment volumevlies / fiberfill / batting

De volumevlies-soorten zijn de “platte” vullingen die je gebruikt in kleding of wand/ boxkleden. De ster van ons verhaal is de soya mix, deze is zacht, dun en lijkt op vilt. De grondstof is 50% soya en 50% katoen. 150cm breed dus net zo breed als je stof.
Maak je iets dat je wilt wassen was natuurlijk volumevlies dan voor want dat krimpt iets, zo'n 5 tot 10 %. En houd de wasvoorschriften aan.
Je vind de info van elke soort op de infosheet, de infosheet van de soya mix staat in de shop (www.beautyvof.nl) bij het artikel of op de website (www.beautyvof.com) onder de vlieselines. Onderaan het verhaal hebben we ze allemaal op een rijtje gezet.

Wol mix (266):

Volgende vlies wat erg lekker warm is, is de wolmix. 80% wol 20% polyester, 150cm breed.
Dit vlies bestaat uit twee lagen, de wollen laag en de polyester laag. De polyester laag is tegen vezelmigratie. Nu hoor ik je denken: wat nou als ik de polyester laag eraf laat, dan heb ik 100% wol.Wolmix wol met polyester volumevlies / fiberfill / batting
Nou dat heb ik uitgeprobeerd en het heeft 1 nadeel: de wol gaat pillen en komt door de voering van mijn jas heen. Was niet direct en de jas heb ik in de winter dagelijks aan op de fiets, hij heeft nogal wat te lijden dus. Voor een kleed is het minder problematisch dat het pilt, het is maar waar je voor kiest...
Groot voordeel van de wolmix is dat het zo héérlijk warm is.
De wolmix is iets dikker, zo'n centimeter dik, heb je het eerste stuk van een nieuwe rol dan is het wat dikker maar dat wordt al snel 1cm als je het verwerkt.

Katoenen volumevlies (277):

Deze is van 100% katoen, ook weer 150cmKatoenen volumevlies / fiberfill / batting breed. Lekker volumevlies want katoen is een natuurlijke grondstof, al heb ik voor winterjassen voorkeur voor de wolmix.
Deze wordt veel gebruikt voor boxkleden en dat soort dingen.
Wil je een natuurlijke vulling voor knuffels dan kun je ook deze uit elkaar trekken en het wollen gedeelte van de wolmix ook.

Watteline:de vreemde eend in de bijt

Dit is een beetje een vreemde eend in de bijt, dit is een gebreid vlies. Niet van vlieseline, 130cm breed en omdat hij gebreid is rekbaar, geeft volume, warmte en is heerlijk zacht. 56% viscose, 12% polyacryl en 32% polyester. Dit mooie product gebruik je als warmtevlies in jassen, in mouwkoppen of op plastrons voor wat extra volume in de schouderpartij.

Nieuwe soort duurzame volumevlies:

Hergebruik wordt steeds belangrijker. Daarom hebben wij twee nieuwe soorten Volumevlies de R80 en R200.

Deze twee Volumevliezen zijn gemaakt van 100% gerecyclede polyester vezels! Ze hebben dan ook het keurmerk OEKO-TEX 100, klasse 1.


Je gebruikt ze voor kleding en jassen, maar ook voor wandkleden en patchwork/quilt projecten. Ze zijn licht en hebben een hoog volume, zijn bijzonder zacht en soepel, hebben een zeer goede thermische isolatie en zijn ademend. Het gewicht van de R80 is 80 grams per m2 en de R200 is 200 grams per m2. Zelfs zijn ze wasbaar op 40 graden en je kan ze laten stomen met verschillende oplosmiddelen, waaronder Perchloorethyleen.

Duurzame volumevlies R80 en R200

Plakbaar volumevlies:

De volgende drie zijn van polyester en hebben een puntcoating.
H630 en H640 zijn 90cm breed en respectievelijk 3 en 4mm dik. Deze plakken aan 1 kant en worden voor allerlei doeleinden gebruikt, in kleding, wattering, creatief en meer.
De HH650 is dubbelzijdig plakbaar, je maakt dan als het ware een gewatteerde stof, één laag stof, één laag HH650 en één laag voering, dat plak je op elkaar. Deze is maar 75cm breed.Plakbaar volumevlies breng je op met je strijkbout
Dan is er de X50, ook plakbaar maar voorzien van hokjes van 50x50mm. De lijnen kun je gebruiken om voering te watteren, je hoeft dan geen watteerliniaal te gebruiken, je stikt eenvoudig over de lijnen heen. Ook polyester en 90cm breed.
Laatste versie is niet van vlieseline maar wel erg mooi, dit volumevlies heeft stiksels in de lengte, is een dun vlies dat gebruikt wordt voor opvulling van schouderpartijen is colberts en blazers. Voordeel is dat de stiksels uitzakken voorkomen en je plakt dit op je plastron / paardehaarpand. Of natuurlijk over je plakdoek als je een plakbaar plastron maakt. 90Cm breed en van polyester.

Naaibare polyester volumevlies-soorten:

280 / 281 zijn ongeveer 1cm dik en standaard volumevlies of fiberfill, simpel polyester en voor de meeste dingen geschikt. De 280 is 90cm breed en de 281 is 150cm breed. De 280 staat wel in de shop (beautyvof.nl) maar de 281 niet. Wil je hiervan toch een rol bestellen neem dan even contact op.
Deze twee kun je ook uit elkaar trekken en gebruiken als vulling voor knuffels al zou ik dan adviseren om de decowatten dan te kopen, dat komt op hetzelfde neer.

Volgende soort in ons verhaal is thermolam 272, dit lijkt op vilt, wordt gebruikt als warmte vlies in kleding maar ook voor op de strijktafel als molton.

Je kunt thermolam ook gebruiken om schoudervullingen of snorren/mouwvullingen van te maken. Voordeel van een zelf geknipte snor is dat je hem net zo als je mouwpatroon kunt knippen, past altijd.
Thermolam is 90cm breed (was vroeger iets van 115cm breed) en van polyester.

Dan de hekkensluiter: Brandwerend volumevlies P120 en P140

Ook deze zijn weer van polyester maar dan brandwerend. Wat betekent dat? Nou, ze zijn zo behandeld dat ze brandvertragend zijn, ze houden de brand dus even tegen en “razen” niet zo als de meeste polyesters.brandwerend volumevlies
Wanneer gebruik je ze? Als je iets maakt dat veel gewassen wordt zoals een boxkleed. Brandwerend is dan geschikter als gewoon polyester al zou ik dan eerder voor een natuurlijk materiaal kiezen. Voordeel is dat polyester niet krimpt en zo'n natuurlijk vlies moet je dan voorwassen. Het is dus een keuze wat je belangrijk vindt...
Een verhaal eindigt altijd met een slot en dat zijn de links naar de infosheets en de pagina van de soorten in onze webshop.

Je vind alle volumevliezen via deze link:

https://www.beautyvof.nl/Vlieseline-Volumevlies


Artikel naar de shop naar de infosheet
soyamix
wolmix
katoenen volumevlies 277

decowatten  
H630
H640
HH650
Watteline
X50
Dunne plakbare met verst. draad
280 / 281  
thermolam
P120
P140 http://www.beautyvof.com/infosheets/volumevlies P120 en P140.pdf

Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

T-shirts maken als een Professional

T-shirts maken als een Professional Vind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken... Dat kan, het is niet moeilijk! Hieronder leg ik uit hoe het werkt. Je hebt een paar dingen nodig: naaimachine polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100 stof: tricot of jersey naalden spelden rijggaren patroon voor een T-shirt Tricot of Jersey? Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden. Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust. Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd. Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, visc

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna