Doorgaan naar hoofdcontent

Haak terugsteken in bank of kleding

 Hallo lezers, Heb je een mooi interieur of een nieuwe stoffen bank, blijft de kat haken met zijn nagels en ontstaat er een lelijke lus of een losse draad die naar buiten steekt...heel vervelend! Lussen terugsteken bank Gelukkig is in veel gevallen haaltjes in een bank weghalen eenvoudig door de losse draad of lus terug te steken door de stof. Ga je een lus terugsteken in een bank? Gebruik dan de Draaddoorhaler set voor overlock. Deze extra lang draad doorhaler kan iets verder van de lus onder de stof gestoken worden. Als je te dicht bij de lus "insteekt" dan komt het eind weer naar buiten bij het terug trekken van de lus. haal terug steken               Haal in kleding repareren Voorkomen: - was je kleding binnenste buiten - sluit ritsen en knopen voordat de kleding in de machine gaat. Vooral metalen ritsen maken gemakkelijk halen in truien en andere gebreide kleding. - kleding met pailletten o.i.d. dat kan haken: wassen in een waszakje  Let ook op in de kledingkast met di

T-shirts maken als een Professional


T-shirts maken als een ProfessionalVind je kleding naaien ook zo leuk als wij? Dan wil je ook graag je eigen T-shirts maken...

Dat kan, het is niet moeilijk!
Hieronder leg ik uit hoe het werkt.

Je hebt een paar dingen nodig:
  • naaimachine
  • polyester naaigaren, niet dikker dan dikte 100
  • stof: tricot of jersey
  • naalden
  • spelden
  • rijggaren
  • patroon voor een T-shirtTricot of Jersey?

Deze twee namen worden door elkaar gebruikt om gebreide stoffen aan te duiden.

Jersey is een Engels woord voor fijne gebreide stof in rechts-links binding (1 recht- 1 averecht), ook wel Single Jersey genoemd. De naam komt van het Engelse eiland Jersey dat in het kanaal ligt tussen het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, vlak voor de Franse kust.

Tricot is een Frans woord voor machinaal vervaardigde fijne gebreide stof. Ook het kledingstuk dat gemaakt is van tricot wordt tricot genoemd.
Voor zowel Jersey als Tricot geldt dat de grondstof (katoen, viscose, rayon, enz.) van de stof niet van invloed is op de naam. Wat wel zo is bij bijvoorbeeld Gekookte wol...

Aan de slag!

De truc met werken met rekbare stoffen is om niet te trekken aan de stof als het onder de machine zit. Klinkt logisch, ik weet het! Maar je trekt zo gemakkelijk dat je vaak niet in de gaten hebt dat je het doet. Ik spreek helaas uit ervaring...

Wat helpt is om een boventransport voet onder de machine te zetten. Dan wordt de stof boven en onder op dezelfde snelheid getransporteerd. Heb je die niet, probeer dan om bij elke naad Soluvlies band mee te naaien (onder en boven op de stof) Dat is wel meer werk, maar het resultaat mag er zijn!

Het garen

Neem goed getwijnd polyester garen. Dat is gladder en zal minder snel breken en stropen. De dikte van het garen het liefst niet dikker dan dikte 100. Dat is de dikte van normaal naaigaren. Voor dunne tricot gebruik ik zelf graag dunner garen zoals bijvoorbeeld Alterfil het mooie van dit garen is dat het dikte 150 heeft, goed getwijnd is en zelfs een klein beetje rek heeft!

De naald en speld

Hierover is nog weleens wat discussie. De één zegt dit en de ander dat.
De juiste naald voor het naaien van jersey/tricot blijft de Jersey naald. In het artikel Rekbare stoffen vind je meer info over deze naald.

De spelden moeten goed scherp zijn en braamloos, oftewel: goede kwaliteit. Denk hierbij ook even aan de dunnere spelden van Clover

De Stretch steek

Deze steek zit op bijna alle naaimachines tegenwoordig. Hij ziet eruit als een bliksemschicht. Het mooie van deze steek is dat hij wat meegeeft. Hierdoor blijven je naden wat rekbaar, en knapt het garen niet als je het shirt aantrekt.

De tweelingnaald

De tweelingnaald voor de zomen van de mouwen en het voor- en achterpand. Zie ook het artikel Veelzijdig Soluvliesband hierover.


Nu kunnen we beginnen!

Men neme een patroon van een T-shirt. Je kan zelf een patroon tekenen of laten tekenen. Het mooie hiervan is dat de pasvorm eigenlijk altijd goed is. Heb je die mogelijkheid niet, neem dan een raderpatroon en check goed welke maat het beste bij je past.
Nu gaan we het patroon tekenen en uitknippen.

Dan hebben we de stof nodig.

Voordat ik ook maar iets uit stof knip, zal ik altijd eerst de stof wassen. Natuurlijke vezels hebben de neiging om wat te krimpen. Het is jammer als je mooi nieuwe T-shirt direct na de eerste wasbeurt te kort geworden is. Wat ik zelf het handigst vind, is de stof op dezelfde manier voorwassen als ik doe als het een kledingstuk geworden is. Dus als ik was op 40 graden en ik stop het in de droger, dan doe ik bij het voorwassen ook 40 graden en stop het ook in de droger. Zo weet ik zeker dat het later niet verkeerd gaat.

Wij leggen de frisgewassen stof op de tafel, met de goede kant naar beneden. Dan vouw ik beide zelfkanten van de stof naar binnen zodat ik twee stofvouwen krijg. 
vouw stof om twee stofvouwen te krijgen

Dan neem ik als eerste de panden. Die leg ik tegen de stofvouw tegenover elkaar, speld ze vast en knip ze uit.

De mouw is een ander verhaal. Hiervoor moet de stof dubbelgevouwen zijn (zoals het in de winkel ligt).  

vouw stof dubbel om enkele stofvouw te krijgen

 Leg het patroon op de stof, vooral bij de mouw moet je goed letten op de draadrichting. Midden over de mouw loopt de draadrichting van boven naar beneden. Leg deze lijn evenwijdig van de kant van de stof. En knip uit. Als de draadrichting niet klopt, dan gaan je mouwen draaien bij het dragen, heb het weleens gehad en geloof me dat zit niet lekker...


bij knippen t-shirt, hoe moeten de patroondelen op de stof

Snijden.

Ik hoor je denken snijden? Ja, snijden! De gebreide stoffen zijn vaak lastig te knippen, vanwege de rek die erin zit. Je steekt snel de punt van de schaar door de stof bijvoorbeeld. Ook til je stof iets op als je knipt en ga je zo snel scheef. Ik vind het veel gemakkelijker om te snijden. Leg een snijmat op je tafel. Hiervoor is een snijmat van 60 x 90 cm ideaal die hoef je namelijk niet telkens op te schuiven. De werkwijze is verder gelijk. Als de patroondelen opgespeld zijn, ga je eenvoudig weg met je rolmes erlangs!

Nu heb je de basis gelegd. Nu begint het naaien, of eigenlijk het lussen. Ben je niet zo handig nog met naaien dan raad ik je aan te lussen. Zo weet je precies hoeveel naad je geknipt hebt, en waar de punten zitten op het patroon die op elkaar terecht moeten komen. Dit voorkomt dat je kledingstuk scheef gaat hangen of te ruim of juist veel te krap wordt.

Tip: lus net naast het patroon, zodat je net binnen de lusnaad kunt stikken. Dan kan je de lusdraden later makkelijker eruit trekken.

geknipte delen


   
Eindelijk kunnen we de naaimachine inrijgen en de boventransport voet erop zetten.


Het naaien begint nu met de schoudernaden van de panden. Omdat het materiaal rekt, en wij willen niet dat de schoudernaad uitrekt tijdens het dragen, stikken we een veterbandje mee 

naai veterband in de schouder naad mee
veterband in de schoudernaad gestikt 


Zo ziet het er dan uit. In plaats van Veterband kun je ook Vormband of Naadband vooraf opstrijken om later doorheen te stikken. Het gaat erom dat het band dat je gebruikt NIET rekt.

Na de schoudernaden komen de mouwen aan de beurt. Let erop dat je de juiste mouw inzet aan de goede kant. Mouwen zijn niet geheel symmetrisch. Over het algemeen heeft de voorkant van de mouw (links van de draadrichting) een wat lagere bocht en de achterkant heeft een hogere bolling. Vergelijk het met een lepel: de holle kant is de voor-mouw, de bolle kant is de achter-mouw.
verschil in voor en achterkant mouw


Na het instikken van de mouwen ziet het er zo uit:


mouwen aan het voorpand en achterpand genaaid


Dan komen de zijnaden aan de beurt. Stik de zijnaden van de panden en de naad van de mouw in één keer. Hiervoor speld ik de punten waar de mouw aan het pand vast zit op elkaar. Op de foto zie je het “kruispunt”. 

kruispunt van de panden en mouw stikken
kruispunt panden en mouw Nu begint het al meer te lijken op een T-shirt!

het begint al op een tshirt te lijken


Ben je niet zeker van de pasvorm, dan is het nu tijd om het shirt te passen.


Tip: Voordat je past, is het verstandig om even met de stretchsteek door de hals te stikken.
(Ook al heb je het maar even aan, toch rekt de stof uit. Dan kan de hals gaan lubberen en dat krijg je niet meer weg. Is vooral lastig bij het stikken van de halsafwerking.)


De zoom

Speld de zoom in de stof, drie centimeter invouwen. Check of de zoom goed hangt. Hou hiervoor het shirt omhoog aan de schoudernaden. Je kan het ook aantrekken en iemand vragen om te kijken of de zoom recht hangt. Ben je tevreden, dan leggen we het Soluvliesband op beide zijden van de zoom en speld vast. De volgende stap is het vastrijgen van het band. Rijg op 2,5 centimeter van de kant. Je kunt een lijn op het band tekenen met een Aquastift of een kleermakerspotlood

zoom met soluvliesband boven en onder vast geregen
zoom met soluvliesband vast geregen
zoom met soluvliesband boven en onder inclusief stiklijn
zoom met soluvliesband en stiklijn
Na het rijgen gaan we stikken met de tweelingnaald. Wil je daar meer van weten, kijk dan naar ons blogartikel Veelzijdig Soluvliesband


De gestikte zoom met het Soluvliesband ziet er zo uit:


met tweelingnaald gestikte zoom met soluvliesband

Eenmaal uitgewassen:
met tweelingnaald gestikte zoom na het uitwassen van het soluvliesband


De zomen van de mouwen doe je nu op dezelfde manier.

Nu komt het leukste deel!

We gaan de hals afwerken. Hiervoor snijden we een reep stof. Kan gewoon recht, de stof rekt tenslotte al.

Tip: Wil je deze afwerking gebruiken bij een niet rekbare stof dan MOET de strook schuin worden gesneden!

De afmeting van de strook: 4 cm breed. De lengte is gelijk aan de halsopening (meet bij het patroon) min 10%. Dus als mijn halsopening 57 cm is, dan gaat er 10% (5,7 cm) af en moet de strook dus 51,3 cm lang zijn. 

ga met het snijmes langs de liniaal
leg de liniaal op de stofhaal de niet benodigde stof weg

mooi recht gesneden strookNadat we de strook hebben gesneden, gaan we er een cirkel van maken. Dus leggen we de strook met de goede kant van de stof naar boven neer. Dan nemen we één uiteinde van de strook en leggen hem in een hoek van 90 graden met de goede kant naar beneden op het andere uiteinde. (goede kant op goed kant)

uiteinden van de strook
uiteinden van de strook
uiteinden van de strook op elkaar gelegd
uiteinden van de strook op elkaar gelegd

De reden voor het schuin naaien van de strook is dat als je hem recht naait en hem dan dubbel vouwt heb je de naad op één plaats. Er ontstaat een verdikking in je hals. Met schuin aan elkaar naaien verschuif je de naden en komt er bijna geen verdikking.

je ziet dat de naad verspringt
je ziet dat de naad verspringt


Dan spelden we de uiteinden op elkaar met de speld schuin. De volgende foto laat zien hoe. Ik check altijd even of ik de speld goed gezet heb door de strook recht te leggen.

uiteinden van de strook gespeldDan stik ik zoals ik gespeld heb, precies van de hoek van het bovenste tot aan de hoek van het onderste einde

uiteinden van de strook gestikt


knip nu het puntje eraf
Knip nu het puntje eraf
Uitgeperst ziet het er nu zo uit
Uitgeperst ziet het er nu zo uit:
Dan spelden we de strook aan de halsopening. Verdeel de strook in vier gelijk delen, de simpelste manier is om de strook dubbel op de tafel te leggen en aan beide uiteinden een speld te zetten. Dan leg je de spelden op elkaar, zo heb je twee nieuwe einden om een speld te zetten. Voilà, vier delen. Hetzelfde geldt voor de hals. Leg de schoudernaden op elkaar en zet een speld middenvoor en middenachter. Leg vervolgens de spelden op elkaar en speld weer de beide einden.
Nu heb je een strook met vier spelden en een hals met vier spelden. Speld nu de strook met de goede kant van de stof op de binnenkant van de halsopening. Leg de vier spelden van de strook op de vier spelden van de hals. Als het goed is is nu de strook iets korter dan de hals.
strook gespeld aan de binnenkant van de halsopening
strook gespeld aan de binnenkant van de halsopening

Daarom rek je de strook iets uit om hem passend te maken. We hebben maar 10% ingehouden dus het zou niet te veel moeten zijn. Als we meer inhouden dan gaat de hals rimpelen en we willen toch liever een mooie gladde hals...nietwaar?
Stik vervolgens de strook aan de hals.

Vouw nu de helft van de strook naar binnen en daarna over de net gestikte naad. Speld vast
de strook is vastgespeld in de hals
gespelde strook
vouw de helft van de strook naar binnen
vouw helft strook naar binnen
vouw nog een keer dubbel over de stiknaad
nogmaals dubbel

Vervolgens gaan we het vast stikken

hals strook gespeld aan het pand


en dan is het T-shirt klaar!


Reacties

Populaire posts

Seraflex - fantastisch elastisch naaigaren - de test...

Nieuwe kleuren!  Vanaf nu zijn er 72 kleuren seraflex fantastisch elastisch  Je vindt alle kleuren in de shop: seraflex fantastisch elastisch

Mijn favoriete plakdoek

Er zijn veel soorten plakvlieseline en plakdoek. Je ziet door de bomen het bos vaak niet meer, kiezen is niet altijd eenvoudig. In een ander blog gaan we dieper in op het kiezen van de juiste soort vlieseline en tussenvoering maar vandaag wil ik het hebben over mijn favoriete plakdoek: Soepele plakbare viscose plakdoek offwhite 150cm breed Nu ook in zwart! Soepele plakbare viscose plakdoek zwart 150cm breed Zo heb ik bijvoorbeeld mijn lange wintermantel gemaakt en geplakt met dit plakdoek. Omdat ik veel op de fiets zit en altijd een rok draag heb ik een lange wintermantel gemaakt die bijna tot op de grond reikt. Op de onderkant van de panden heb ik borduursels gemaakt. Heb eerst de panden beplakt met mijn favoriete plakdoek en daarna de borduursels erop gezet.  Het grote voordeel is dat hij 150cm breed is en dus dat je net zoveel meters kunt kopen als je stof, lekker makkelijk! Het doek is viscose met een beetje polyester, slechts zo'n 17% polyester dus voorna